Kd behöver en helrenovering

Av: Lena Mellin

Publicerad:
Ebba Busch Thor, partiledare för KD.
Foto: Carolina Byrmo / AFTONBLADET / 85440
Ebba Busch Thor, partiledare för KD.

Revolten inom KD är varken ny eller oväntad.
Men den är sannolikt nödvändig. Ebba Busch Thors parti är i djup kris och behöver en grundlig renovering.

Redan före partiets kommundagar i Västerås förra året fick gräsrötterna partiledningen på fall för att den ville föra en alltför tuff politik. Det strategidokument som partistyrelsen, där målet var att ta väljare från Moderaterna och Sverigedemokraterna, fick ändras innan det gick igenom.
- Det var för hårt, sade Matilda Granberg Stålbert, vice distriktsordförande i Göteborg som bland annat ville att dokumentet också skulle beskriva Kristdemokraternas värderingar.
Kristdemokraterna borde gulla med sina väljare i stället för att stöta sig med dem. Enligt den undersökning av partiets väljare som valforskarna vid Göteborgs universitet efter förra valet (motsvarande undersökning efter senaste valet är inte klar) visar att KD:s väljare i hög grad består av äldre kvinnor.

Medelåldern bland KD-väljarna var då 52,7 år. 31 procent var ålderspensionärer och 57 procent var kvinnor. Det fanns också en svag överrepresentation av tjänstemän.
Är det en grupp som kännetecknas av att de vill ta hårdare tag mot asylsökande som flytt för att rädda sitt liv? Är det den gruppen som tycker att fler ska buras in för att de begått brott? Sannolikheten är låg. Om man ska våga sig på att generalisera är de förmodligen människor som gärna vill hjälpa människor.
Men den gruppen håller Kristdemokraterna alltså på att stöta sig permanent med genom den nya tuffa linjen i flera frågor. Det är oklokt.
Kristdemokraterna är ett parti i kris och borde slåss för att behålla de väljare de trots allt har kvar. I SCB:s stora väljarbarometer som görs två gånger per år har KD legat under fyraprocentsspärren för att komma in i riksdagen sedan valet 2014.
I Aftonbladet/Inizio, som görs varje månad, har partiet med ett undantag legat under fyra procent sedan i juni förra året. Undantaget var i december då Kristdemokraterna låg på precis fyra procent.
Äldreomsorgen har traditionellt varit en av KD:s starkaste profilfrågor. Men där är sopad av banan. När Inizio nyligen undersökte vilka partier som äger åtta olika sakfrågor hade Sverigedemokraterna tagit över frågan från Socialdemokraterna.

Kristdemokraterna fanns inte med på tre i topp-listan för något av de undersökta politikområdena. Det är ett parti med en krympande väljarskara som inte förknippas med någon enda sakfråga.
Det krävs med andra ord en grundlig upprustning och det är den, om jag förstår det rätt, som revoltörerna i Krisdemokraterna vill åstadkomma.
KD behöver dock inte vara helt uträknade. Enligt statsvetaren Annika Fredén talar forskningen för Kristdemokraterna under förutsättning att man håller fast vid Alliansen. Då finns taktikröster att hämta från dem som egentligen tycker att Moderaterna är ett bättre parti.

Publicerad: