Kravet från Liberala förbunden: Byt ut Jan Björklund

SAMHÄLLE

Jan Björklund ut – Birgitta Ohlsson in.

Som första länsförbund kräver nu Liberalerna i Uppsala och Örebro att partiets högsta ledning byts ut. Även flera lokalavdelningar ansluter sig till kravet.

Men Björklund tar kritiken med ro.

– Det är bara i Nordkorea man har hundra procent support, säger han.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Jan Björklund, Liberalernas partiledare.

Det stormar rejält i Alliansen.

I Moderaterna jäser missnöjet med partiledaren Anna Kinberg Batra. På onsdagen blev Christian Gustavsson, distriktsordförande i Östergötland, den första M-toppen att öppet kräva hennes avgång.

Nu höjs det även röster för ett partiledarbyte i Liberalerna. Partiets länsförbund i Uppsala och Örebro vill att Birgitta Ohlsson tar Jan Björklunds plats på ordförandestolen.

– Vi tror att med Birgitta Ohlsson får man en förnyelse i partiet, vi tror att hon når de yngre väljarna lite mer, säger Malin Sjöberg-Högrell, länsordförande i Uppsala, till Sveriges Radio, som var först med att rapportera om kravet.

– Vi tror att Birgitta Ohlsson är den person som bäst kan leda partiet i nästa valrörelse, säger Mohamad Hassan. Hon har ett helt annat förhållningssätt och en tonalitet som kan locka nya väljare och bredda partiet, säger Mohamad Hassan, kommunalråd i Uppsala, till Aftonbladet Morgon.

Örebroförbundets ordförande Hendrik Bijloo säger i en kommentar:

– Birgitta Ohlsson har i alla år varit starkt drivande och den självklara rösten i frågor som handlar om mänskliga rättigheter och humanism.

Även Liberalerna i Jönköping, Järfälla, Nynäshamn och Kista/Rinkeby ansluter sig till kravet.

Björklund: ”Taggad att fortsätta”

Jan Björklund har dock inga planer på att lämna sin post.

– Min bedömning är ju att jag har ett väldigt starkt stöd i Liberalerna, men ett hundraprocentigt stöd har jag inte. Det har nästan ingen ledare, det är bara i Nordkorea man har det. Det finns kritiker och det är jag helt medveten om. De som nu har hörts av har varit kritiska under lång tid och krävt min avgång förut.

Vill byta hela ledningen

Uppsala och Örebro är det första länsförbunden som kräver ett ledarskifte inför partiets landsmöte i november.

Förbunden vill även byta ut de två andra vice ordförandena. Till de posterna nominerar Uppsala EU-parlamentarikern Cecilia Wikström och riksdagsledamoten Christer Nylander.

Nylander nomineras också av Örebroliberalerna tillsammans med regionrådet Anna Ågerfalk samt partistyrelse-ledamoten Frida Johansson Metso.

Jan Björklund har varit partiledare sedan 2007. Förra valet fick Liberalerna, som då hette Folkpartiet, 5,4 procent av rösterna. I Aftonbladet/Inizios väljarbarometer för maj uppgick partiets väljarstöd till 5 procent. L får exakt lika stort stöd i Statistiska centralbyråns stora väljarmätning.

ARTIKELN HANDLAR OM