Ullenhags sista hopp i striden om partiledarposten

Erik Ullenhag ger inte upp striden om att bli nästa L-ledare.

Detta trots att Nyamko Sabunis övertag bara växer.

Kandidaten sätter nu sitt hopp till att ombuden ska rösta tvärt emot medlemmarnas vilja, enligt en källa med insyn.

På måndagseftermiddagen gick EU-kommissionären Cecilia Malmström, tidigare EU-minister (L) i, ut och gav sitt stöd till Erik Ullenhag.

Det var den första goda nyheten för kandidaten på länge.

Nyamko Sabuni har på kort tid ryckt ifrån och leder nu stort när länsförbund efter länsförbund meddelat vem de vill se som Jan Björklunds ersättare i toppen av det krisande partiet.

Den tyngsta segern kom i söndags när det står klart att de två mäktiga förbunden Skåne och Västsverige slöt upp bakom Sabuni. Hon har också fått stöd av alla förbund som gett besked, förutom Uppsala.

Växande stöd för Sabuni

Även om Erik Ullenhag i kväll väntas få stöd av det största förbundet, Stockholm, och sedan tidigare backas av ungdomsförbundet och kvinnoförbundet, ser det mörkt ut för ex-ministern.

Men enligt källor till Aftonbladet har han inga planer på att ge upp.

– Erik har ett starkt stöd runt om i landet, det har varit tydligt när han rest runt. Han kastar inte in handduken, säger en källa med insyn.

Ullenhagsidan sätter sitt hopp till att ombuden ska rösta på ett annat sätt än vad deras länsförbund har bestämt. Det skulle dock innebära att de går emot vad medlemmarna gett uttryck för i de rådgivande omröstningarna runt om i landet.

– Ombuden har en klokskap och en erfarenhet som är större än en genomsnittlig medlem. De har mer att väga ihop än medlemsomröstningarna där en tredjedel deltagit, säger källan.

Men man menar också att medlemsomröstningarna inte ger en heltäckande bild. I två fall, Örebro och Dalarna, där Ullenhag vunnit omröstningarna har förbundet nominerat Sabuni i stället.

”Missbedömning”

I lägret som stödjer Nyamko Sabuni finns bland flera en irritation över att Ullenhag inte inser att slaget är förlorat och kliver av. Men det finns också en oro för att flera ombud, bland annat från Västsverige, ska rösta på Ullenhag.

Det gör att man ännu inte vågar ta ut segern, erfar källor för Aftonbladet.

En lång rad tunga L-profiler, bland dem gruppledaren Christer Nylander och L-profilen Birgitta Ohlsson, var tidigt ute och stöttade Ullenhag. Men när medlemmarna fått säga sitt har stödet för Sabuni chockat många i den nuvarande partitoppen.

– De har gjort en missbedömning, Ullenhag uppfattas som etablissemangets kandidat, säger en källa.

Den 28 juni ska Björklunds efterträdare utses. I början av nästa vecka ska valberedningen föreslå sin kandidat.

Den tredje partiledarkandidaten, Johan Pehrson, har ännu inte stöd av något länsförbund.

Publisert:

LÄS VIDARE