Kommunalrådet: De äldre kan ha filtar

Kåre Friberg (M) försvarar sparåtgärderna i Motala

Uppdaterad 2019-09-25 | Publicerad 2019-09-24

  • Många av Sveriges kommuner är i kris. Och värre blir det.
  • Det närmaste decenniet ökar antalet barn, unga och riktigt gamla kraftigt.
    Samtidigt räknar 110 av 290 kommuner med att gå med förlust. 
  • För att kunna bygga alla nya skolor, förskolor och äldreboenden som behövs, skulle kommunerna i stället behöva göra en vinst på två procent av intäkterna varje år. Det gjorde bara 109 av 290 kommuner 2018.
  • Aftonbladet granskar nu orterna som tvingas skära ned på sin kommunala service. Hur elevassistenter försvinner, sköterskor inte hinner gå på toa och äldreboenden där värmen sänks flera grader.

MOTALA. Kommunalrådet Kåre Friberg (M) menar att Motala har lånat och levt över sina tillgångar i många år.

Lägre temperatur i kommunens lokaler är en del i det sparbeting som nu genomförs.

– Vi vill givetvis värna om de äldre, de ska inte sitta och frysa på sina hem, de kan till exempel ha filtar, säger han.

Förra året landade Motala kommun på ett underskott på drygt 20 miljoner. I år räknar man med att vända ett hotande minus till plus, genom tuffa besparingar.

Socialdemokraten Elias Georges styrde i Motala till det senaste valet, när Alliansen tog över. Han tycker att det nya styret sparar på fel sätt.

– Jag är emot de tankarna, i slutändan faller allt tillbaka till: vem är vi till för? Jo, det är våra medborgare.

Levt på lån

Georges ogillar att dagens ledning går fram med generella sparåtgärder. Han hade hellre sett riktade sparbeting.

– Vi har sett möjliga effektiviseringar på 38,5 miljoner genom att till exempel se över avtal för våra lokaler, vår bilpoolspark och att socialnämndens två bemanningsenheter slås ihop till en enhet, säger han.

Kommunalrådet Kåre Friberg (M) anser i sin tur att Motala länge har levt över sina tillgångar.

Man har lånat till verksamheten och så kan det inte få fortsätta, framhåller han. Mycket av skulden lägger han på det tidigare rödgröna styret.

– Vi har hyfsad koll på läget nu, men visst har vi en ansträngd ekonomi. Vi måste värna om kärnverksamheten; vård, skola och omsorg. Så vi tittar på det lagstadgade, vad vi måste erbjuda.

”Kan ha filtar”

Att sänka värmen är en del i att dra i den ekonomiska nödbromsen.

– Vi vill givetvis värna om de äldre, de ska inte sitta och frysa på sina hem, de kan till exempel ha filtar. Men det är en liten del, vi har många andra lokaler i kommunen som står med för höga temperaturer och där det inte spelar någon roll att vi sänker, säger Friberg.

Kommunalrådet ser stora utmaningar framåt. Han är besviken på regeringen som han menar inte kompenserar kommunerna tillräckligt för de uppgifter den lägger på dem.

Framför allt handlar det om flyktingmottagandet, menar han.

Att Motala nu är en av de kommuner som får extrapengar för det arbete man har gjort är han glad för, det förbättrar läget något. Men det räcker inte på långa vägar, slår han fast.

– Motala är i dag landets 32:a mest segregerade kommun, säger Friberg och framhåller att det är en fråga som kommer att kräva stora insatser framåt.

Hoppas på badland

Men det finns också ljuspunkter, menar kommunalrådet.

Som att danska Lalandia planerar att bygga ett badland i kommundelen Varamon, intill Nordens största insjöbad, nästa år. Och att det har fått en rad andra aktörer att visa intresse för att etablera sig i Motala.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

LÄS VIDARE