Klyftorna minskar – men sjuka och arbetslösa halkar efter

Magdalena Andersson (S): Behövs mycket, mycket mer

avAnette Holmqvist

Publicerad:

Klyftorna i Sverige har minskat till den lägsta nivån sedan 2014, visar nya siffror från SCB.

Men för sjuka och arbetslösa har utvecklingen varit betydligt sämre.

– Det behövs mycket, mycket mer för att ta ner klyftorna som fått växa för mycket under för lång tid, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Det är något av ett trendbrott som nu syns.

Hushållens ekonomiska standard har ökat något, knappt tre procent mellan 2015 och 2018, samtidigt som inkomstskillnaderna minskat ned till 2014 års nivå, visar siffror från SCB.

”Glädjer mig”

Magdalena Andersson ser det som ett resultat av den politik regeringen bedrivit.

– Det är klart att jag som socialdemokrat glädjer mig åt det. 2018 genomförde vi viktiga reformer för att försöka minska klyftorna. Bland annat höjde vi barnbidraget med 200 kronor, förbättrade studiebidraget för studenter, sänkte skatten för pensionärer och förbättrade för långtidssjuka, säger hon.

Foto: Lotte Fernvall
Magdalena Andersson är nöjd med att klyftorna i Sverige minskar. ”Det är klart att jag som socialdemokrat glädjer mig åt det. 2018 genomförde vi viktiga reformer för att försöka minska klyftorna”, säger hon.

Men alla har inte haft samma utveckling.

Halkat efter

Enligt SCB har sjuka och arbetslösa halkat efter sedan 2011.

Finansministern framhåller att regeringen gjort en rad åtgärder för att förbättra för dessa grupper, hon nämner till exempel höjd a-kassa, slopad stupstock i sjukförsäkringen och sänkt skatt för långtidssjuka.

Men hon sticker inte under stolen med att det behövs fler reformer på området.

– Men det är inte så att det finns en riksdagsmajoritet som är särskilt entusiastisk i den frågan.

Hotades med misstroende

Bland de ytterligare förändringar Magdalena Andersson finns att höja skatten på aktieutdelning för företagare, de så kallade 3:12-reglerna.

Det har dock hittills stött på patrull.

Senast fick hon dock dra tillbaka förslaget efter hot om att fällas i riksdagen.

– Jag blev hotad med misstroendevotum från Sverigedemokraterna, Moderaterna med flera om jag skulle lägga fram det.

I den kommande skattereformen som ska genomföras kommer S att driva på för en politik som minskar klyftor, enligt Magdalena Andersson.

Ökar själv klyftor

Samtidigt står det klart att regeringens egna åtgärder kommer att öka på klyftorna.

Det handlar om den slopade värnskatten för höginkomsttagare, som är en del av Januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

– Det är ingen hemlighet att jag som socialdemokrat inte hade gått fram med det om riksdagsmajoriteten sett annorlunda ut. Men jag kan konstatera att annat i den budgeten, som sänkt skatt för pensionärer, höjd pension och höjt bostadstillägg för dem som har det allra sämst och sänkt skatt för människor som bor i glesbygd, är förslag med bra fördelningspolitisk profil.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM