Kristersson om SD: ”Ska inte ha samtalsförbud”

Moderatledaren ratar förhandlingar med SD

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Moderaterna kan föra samtal med alla partier – men det är inte aktuellt att förhandla med Sverigedemokraterna.

Det skriver M-ledaren Ulf Kristersson på Facebook efter Ebba Busch Thors uppmärksammade utspel.

”Vi moderater kommer inte bidra till att dansen runt Sverigedemokraterna fortsätter.”

I går meddelade Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor att hennes parti kan tänka sig att förhandla med Sverigedemokraterna i enskilda frågor. Beskedet möttes av hård kritik från de tidigare allianskollegorna Annie Lööf och Jan Björklund.

Nu kommenterar M-ledaren Ulf Kristersson saken. I ett inlägg på Facebook skriver han att Moderaterna inte kommer att förhandla ”särskilt” med Sverigedemokraterna. Han är dock positiv till att de borgerliga partierna driver igenom förslag med SD:s stöd.

Foto: TT
Ulf Kristersson.

”Vi moderater kommer inte bidra till att dansen runt Sverigedemokraterna fortsätter”, skriver Kristersson, och fortsätter:

”Moderaterna kommer inte avstå från att driva vår politik i rädsla för att ’fel’ partier röstar för den. Vi ska inte ha några påhittade samtalsförbud med demokratiskt valda politiker i svenska politiska församlingar.”

Inget nytt block

Till skillnad från Ulf Kristersson öppnar Ebba Busch Thor för samtal med SD ”i syfte att nå samsyn i enskilda sakpolitiska frågor”. Hon ratar dock tanken på ett konservativt block, som Jimmie Åkesson mycket gärna vill se.

Den linjen ansluter sig Ulf Kristersson till.

”Moderaterna kommer inte bli del av något nytt ”nationalkonservativt block” i svensk politik eller bilda regering med Sverigedemokraterna”, skriver han på Facebook.

Kritiken: ”Historiskt misstag”

Centerledaren Annie Lööf har beskrivit KD:s ställningstagande som ett ”historiskt misstag”. Liberalernas Jan Björklund menar att beskedet gör det svårt att återuppväcka Alliansen.

På fredagsmorgonen gästade Ebba Busch Thor AB Morgon. Då svarade hon på kritiken.

– Jag blir inte sosse för att jag pratar med socialdemokraterna om frågor jag vill ha igenom, jag blir inte sverigedemokrat genom att prata med SD, sa hon.

Fem saker du inte visste om Kristersson 00:45
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM