Lena Mellin

MELLIN MÖTER: ”Vi behöver mer kärnkraft i Sverige”

Så vill M-ledaren göra oss mer klimatsmart

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För att klara klimatet måste Sverige använda mer el. Och det nya elen ska komma från kärnkraft.

Den, för många mycket kontroversiella, åsikten är M-ledaren Ulf Kristerssons.

Moderatledaren är i Almedalen för andra gången som partiordförande och hans budskap handlade i hög grad om vikten av att de som är nya i Sverige lär sig svenska.

Men Moderaterna driver också på föra att kärnkraften ska ha en framtid i det nya klimat-Sverige eftersom den producerar fossilfri el.

Enligt nuvarande beslut kan kraftbolagen bygga nya aggregat men bara på samma ställe som i dag och utan statliga subventioner. Dagens kärnkraftsel är olönsam.

Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.
Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.

Vilket är det viktigaste beslutet som regeringen och riksdag kan ta för klimatet?

– Jag skulle säga att det är två beslut. Det ena är att ha en strategi för en omfattande elektrifiering av Sverige, alltså gå från fossil (oljeprodukter) trafik, fossil industri till mycket mer elektrifiering. Det andra är att se till att vi har den rena el som krävs och då skulle jag säga att kärnkraftens framtid är helt avgörande.

Så kärnkraften är Sveriges viktigaste miljöfråga?

– Men kan inte riktigt säga så. Kärnkraften är en grund för att klara av den elektrifiering som jag tror är nödvändig för att klara klimatet. Det går inte att önska sig i ren el och sedan inte producera den Om man bara önskar sig el kommer det att bli koleldad el som i många andra länder. Det kommer inte att funka. Kärnkraften och vattenkraften som är basen.

– Vill vi ha mer förnybart så måste vi ha en stark bas. Det är vattenkraft som är den basen.

Och vad är det jag, som enskild individ, som är viktigast för klimatet?

– Det är nog det vi alla gör, på olika sätt. Alltfler människor tänker i sitt vardagsliv på klimatet. Fler och fler människor köper bilar som inte bara drivs fossilt, till exempel. Fler och fler cyklar, fler och fler tänker hållbart i sitt privata liv precis som många företag i dag tänker hållbarhet. Det är en naturlig utveckling, marknaden och konsumenterna kräver att vi alla tänker rätt och då händer det saker.

Vi har en egen internationell miljöprofet. Är du imponerad av Greta Thunberg?

– Det är klart Hon sätter engagemanget på kartan på ett sätt som jag tycker är djupt imponerande. Jag brukar berätta att min ungdom var det en del mycket unga människor som tog en dags skolstrejk för att stoppa löntagarfonderna Det var också ett brinnande engagemang

Hur stor betydelse har hon, tror du?

– Hon har betydelse, inte minst för unga människor för att visa att det här är en framtidsfråga som alla måste tänka på. Den kommer vi att ägna oss åt under många, många år framåt.

Till sist, hur tog du dig hit till Gotland?

– Jag flög.

Utan flygskam?

– Utan flygskam.

Klicka på videon och titta på hela intervjun,

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: