Fackets krav: Rädda välfärden med skatt på lyxvillor

En skatt på lyxvillor ska rädda välfärden i Sveriges ekonomiskt sargade kommuner.

Det föreslår Kommunal som nu försöker vrida samhällsdebatten vänsterut.

Facket vill också höja inkomstskatten och införa ett tak för kommunalskatten.

Den senaste tiden har larmrapporterna från ekonomiskt krisande kommuner runt i Sverige duggat tätt, bland annat i Aftonbladets artikelserie ”När Sverige sviker”.

På många håll har revor i den svenska välfärden avslöjats.

Alla partier är överens om att det kommer behövas mer pengar till kommunerna framöver, men man är inte alltid överens om hur mycket och när.

S/MP-regeringen gjorde i Januariavtalet upp med Centern och Liberalerna om en omfattande skattereform, som bland annat ska ”långsiktigt trygga välfärden”.

Kommunals ordförande Tobias Baudin.
Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Det är med den bakgrunden som fackförbundet Kommunal lanserar sitt idéprogram ”Skatteväxling för välfärden”, som presenteras i morgon. Det är första gången som facket inte bra kräver reformer utan också beskriver hur det ska betalas.

Kommunal kräver höjda skatter

Enligt ordförande Tobias Baudin är en sak klar, skatterna i Sverige måste höjas. Han är sedan tidigare kritisk till att regeringens största post i budgeten var att slopa värnskatten för de rikaste och menar att statsbidragen till kommunerna är otillräckliga.

– Nu är det bara skattesänkningar som diskuteras. Någon måste ta bladet från munnen och säga att det kommer behövas skattehöjningar om vi ska ha den höga kvaliteten i välfärden som man får efter behov, säger han.

Kommunal vill att det införs en ny statlig inkomstskatt, där alla löntagare ska betala fem procent av sin lön. Pengarna, runt fem miljarder enligt Kommunals beräkningar, ska sedan fördelas mellan kommuner och regioner efter antalet invånare.

Det skulle omfördela pengar från rikare kommuner till fattigare.

För att inte det totala skattetrycket ska sticka i väg vill Kommunal att det införs ett tak för kommunalskatten, som i dag redan är mycket hög i många krisande kommuner.

– Det här behövs för att man på många håll går på knäna i skolan, barnomsorgen, vården och äldreomsorgen. Ska vi anställa 50 000 fler i välfärden behöver skatten höjas.

Vill se ny fastighetsskatt

Samtidigt vill man också se en ny progressiv fastighetsskatt, som innebär höjd skatt för de med fastigheter värda över 6,5 miljoner kronor. Man kallar det en ”lyxvilleskatt” och beräknas att det skulle ta in 18 miljarder per år.

– De som har de finaste och dyraste villorna på Solsidan och Danderyd kan betala mer. De pengarna går inte till staten och Magdalena Anderssons kassa utan de går direkt tillbaka till kommunerna, så att de kan ha en bättre äldreomsorg och förskola, säger Baudin.

Nu hoppas fackbasen att politikerna, framför allt inom den S-ledda regeringen, ska lyssna, när man arbetar med den skattereform som utlovats. Om inget görs menar facket att den svenska välfärdsmodellen är hotad.

– Ska vi ha en modell där alla får en kvalitativ välfärd och vi betalar för den via skatten, då måste någonting hända.

Kommunal vill även återinföra arvs- och gåvoskatten. Totalt har man beräknat att skattehöjningarna skulle ge 30 miljarder per år.

Publisert: