Busch Thors migrationsattack: Sätt er ner som vuxna

Ebba Busch Thor (KD) gick till stenhård migrationsattack – på Löfven, Kristersson och Åkesson i tv-debatten.

– Sätt er ner som tre vuxna ledare och gör upp.

Det hettade till mellan partiledarna när det var migration som debatterades.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor menade att det finns en enda anledning till att de svenska partierna inte har kunnat enas om en uppgörelse – de tre stora partierna.

– Låt oss säga som det är, anledningen är M, SD och S, som alla tre i allt väsentligt tycker ungefär lika, inte kan sätta sig ned som tre vuxna ledare och göra upp i frågan.

Skrämmer upp människor

Enligt Busch Thor vill partierna fortsätta att träta om migrationen av olika egoistiska skäl.

S för att kunna skrämma upp människor att tro att frågan om att prata med alla partier i riksdagen handlar om anständighet, och SD för att man vill ha migrationen kvar som ett kampanjvapen mot väljarna.

Jimmie Åkesson (SD) svarade att han kan sätta sig med Löfven ”varje dag i veckan” men att det måste komma nåt vettigt ur det i så fall.

Inget alibi

– Och det gör det inte. Jag tänker inte vara något alibi för miljöpartistisk extremistisk politik.

Statsminister Stefan Löfven (S) hänvisade i sin tur till att det sitter en parlamentarisk kommitté och arbetar för att ta fram en bred överenskommelse mellan alla riksdagens partier.

I duellen på ämnet migration var det nykomlingen i partiledarkretsen Nyamko Sabuni (L) som fick ta sig an Jonas Sjöstedt (V).

Även här blev känslorna stundtals heta.

”Ni skapar kaos”

Sjöstedt anklagade Liberalerna för att skapa kaos i migrationspolitiken genom att vara hårda mot människor som flyr för sina liv, men frikostiga mot arbetsgivare som vill ha in arbetskraftsinvandrare och behandla dem illa.

– Det är ni som står för kaos, det som händer nu är att färre och färre får komma men det är fritt fram att komma hit om man är arbetskraftsinvandrare, där kan det vara upp till en restaurangägare att avgöra vem som ska få stanna här.

Sabuni gav igen och menade att V har en inställning i frågan som äventyrar tydliga och rättssäkra regler på området.

Hon anspelade dessutom på bråket som varit kring uteslutna V-ledamoten Amineh Kakabaveh när hon sa:

– När ni har ledamöter som vill motverka klansamhällen, då sparkar ni ut dem ur partiet.

Publisert:

LÄS VIDARE