Björklund ville se regering med S, C och L

Jan Björklund ville se en regering med Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet - där Miljöpartiet lämnades utanför.

När den före detta partiledaren medverkar i SVT:s ”Min sanning” avslöjar han nya detaljer om den långa regeringsbildningen.

– Det hade varit ännu bättre än den regering vi nu har, för Sverige, säger Björklund till SVT.

I våras meddelade Jan Björklund att han efter tolv år skulle lämna posten som partiledare för Liberalerna. I juni valdes Nyamko Sabuni till hans efterträdade.

Björklund, som nu lämnat riksdagen, talar i kvällens ”Min sanning” ut om sin 25-åriga karriär som politiker. Han berättar där nya detaljer om den fyra månader långa regeringsbildningen som följde efter valet förra året.

Processen slutade med Alliansens kollaps och att Björklund, efter en hård intern strid, ledde sitt splittrade parti in i ett budgetsamarbete med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet.

”Mina besvärligaste månader”

Tiden, när L skulle välja mellan att släppa fram Stefan Löfven (S) eller Ulf Kristersson (M) som statsminister, var den jobbigaste i Björklunds karriär, säger han i programmet:

– Under mina tolv år var det mina besvärligaste månader. Det berodde på att frågan var svår, men också på att jag visste att den dagen vi satte ned foten så skulle mitt parti komma att bli väldigt splittrat.

Björklund själv hade lovat att aldrig ge Sverigedemokraterna inflytande, något som blivit fallet om man släppt fram Kristersson. Samtidigt var Löfven inte heller något man suktade efter, då S och L står långt ifrån varandra politiskt.

Liberalerna har i dag personal i regeringskansliet, men valde att inte sitta med i Stefan Löfvens regering. Men Björklund själv hade planer på att leda sitt parti in i ett djupare samarbete.

– För egen del var jag inställd på att lämna partiledarskapet och politiken. Men vi hade en diskussion i partiet i höstas om ett sådant här mittenalternativ, om vi ska vara ett samarbetsparti som vi är nu eller ska vi vara ett regeringsparti. Jag tycker att vi skulle ha övervägt, och det gjorde vi ju också, att sitta i regering, säger han i SVT.

Vill se annan regeringskonstellation

Men den förre L-ledaren ville då inte att MP skulle vara med i regeringen.

– Man kan tänka tanken att Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna hade varit ännu bättre än den regering vi nu har, för Sverige.

– Men Centern var inte alls intresserade av det. Och det andra var att det var så stor splittring inom Liberalerna och jag insåg att skulle vi då också sätta oss i regering så skulle splittringen bli ännu större. Därför så sa jag då att då är den frågan färdigdiskuterad, säger Björklund i programmet.

I programmet berättar Björklund också att han övervägde att lämna partiledarposten två gånger tidigare under sin karriär. Det var efter valförlusten 2014 och i samband med att han 2017 utmanades av Birgitta Ohlsson.

”Min sanning” sänds i SVT2 klockan 20.00 i kväll.

Publisert: