M-riksdagsman byter till SD

Uppmanar Reslow att lämna sin riksdagsplats

Av: 

Pär Karlsson

Lars-Ingvar Ljungmann, ordf partidistriktet Skåne
Lars-Ingvar Ljungmann, ordf partidistriktet Skåne

SAMHÄLLE

Moderater är chockade över att deras riksdagsledamot Patrick Reslow lämnar partiet och går över till Sverigedemokraterna.

Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för M i Skåne, uppmanar honom att lämna sin riksdagsplats.

– Jag menar att han har en moralisk skyldighet att göra det, säger han.

Patrick Reslow, riksdagsledamot för Moderaterna från Malmö valkrets, lämnar partiet med omedelbar verkan och går över till Sverigedemokraterna. Han tänker sitta kvar i riksdagen och driva SD-politik, något han kan göra då det är ledamoten själv som bestämmer den saken.

– Min framtida roll som riksdagsledamot kommer att ske inom ramen för Sverigedemokraterna. Jag ser fram emot att arbeta för dem fram till valet 2018, säger Reslow.

Förvåning i Moderaterna

Beskedet väcker starka reaktioner i partiet. Partiveteranen Lars-Ingvar Ljungman, ordförande i Reslows hemmadistrikt i Skåne, är förvånad.

– Trots allt är det väldigt ovanligt att en riksdagsledamot byter parti mitt i en mandatperiod, säger han.

En av orsakerna till Reslows agerande är att han varit mycket kritisk till att Moderaterna gick in i Decemberöverenskommelsen. Han säger att SD är det parti som arbetar mest för att byta regering i Sverige.

Lars-Ingvar Ljungman säger också att överenskommelsen, som föll 2015, skadade partiet.

– Det är klart att Decemberöverenskommelsen väckte mycket opposition inte minst i Moderaterna. Den diskussionen skadade partiet. Nu är det ju å andra sidan så att överenskommelsen föll, och den har varit borta ett bra tag. Jag känner väl ändå att det där har klingat av.

”Har moralism skyldighet att lämna”

Nu uppmanar han Reslow att omgående lämna sin riksdagsplats.

– Han har fått en riksdagsplats på grund av att han har stått på en moderat valsedel och har blivit vald av ett stort antal moderata väljare. Jag menar att han har en moralisk skyldighet att faktiskt lämna sin plats och släppa fram en ny moderat riksdagsledamot.

Fram tills nyligen var Patrick Reslow ordförande i Moderaterna i Malmö, men tvingades bort efter en maktstrid.

– Det fanns nog rätt mycket som talade för att han inte hade blivit nominerad för en mandatperiod till som riksdagsledamot för Moderaterna i Malmö. Han har intagit ståndpunkter som de flesta moderater i Malmö inte delar. Då talar jag inte om Decemberöverenskommelsen och liknande utan mer interna frågor, säger Ljungman.

Reslow själv säger dock till Aftonbladet att han hade hamnat på valbar plats inför riksdagsvalet om han hade stannat kvar i M.

Lars-Ingvar Ljungman hoppas att betydelsen av Reslows byte inte ska överdrivas.

– Det är klart att nu, direkt när det har hänt, så inser jag också att det här får en stor massmedial uppståndelse. Men på sikt tror jag inte att man ska överdriva betydelsen. Patrick Reslow har ju inte på något sätt tillhört de mer tongivande riksdagsledamöterna i Moderaterna.

Kent Persson, före detta partisekreterare för Moderaterna, uppmanar också Reslow att lämna sin plats i riksdagen.

– Nej, en anständig borgerlighet samarbetar inte med SD. Än mindre byter man parti från M till SD. Direkt oanständigt. Det enda rimliga är nu att Reslow lämnar riksdagen, skriver han på Twitter.

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Moderat riksdagsledamot går över till SD

ÄMNEN I ARTIKELN

M-riksdagsman byter till SD

Patrick Reslow

Moderaterna

Sverigedemokraterna

Decemberöverenskommelsen

Malmö

Lars-Ingvar Ljungman