Kristerssons fräna svar till Löfven: Jo, tjena

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

ÖREBRO. Moderaterna har samlats för att ta fram politiken inför valåret 2018.

I dag höll den nya partiledaren Ulf Kristersson sitt stora linjetal inför partikamraterna på stämman.

Han pekade ut partiets viktigaste områden framöver:

– Jobben, bidragen och kärnstaten, säger han.

1 av 4 | Foto: ANDREAS BARDELL

I dag höll den nya M-ledaren Ulf Kristersson sitt stora linjetal på partiets arbetsstämma i Örebro. På första bänk satt gamla M-ledare som Ulf Adelsohn, Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt.

Han beskrev för ombuden hur partiet både måste våga se vad som är bra i Sverige, men även fokusera på att lösa de stora problem som finns inom vården, polisen och i utanförskapsområden.

Kristersson, som vädjat om ett vuxnare samtalsklimat i svensk politik, slog också tillbaka mot Stefan Löfvens anklagelser om att M-ledda regeringar alltid leder till högre arbetslöshet och kaos i ekonomin. M-ledaren menar att Stefan Löfven agerar som om 90-talskrisen och den globala finanskrisen 2008 aldrig har hänt.

– De säger att tre gånger av tre har socialdemokraterna tvingats städa upp ekonomin efter borgerligt vanstyre. Jo, tjena. Ett sånt trams.

Presenterade tre viktigaste områdena

Kristersson pratade om hur viktigt Alliansen är och nämnde också flera av de politiska områden där Moderaterna ska satsa framöver. Det handlar om militären, gängkriminaliteten, sänkt skatt för de som arbetar, sänkta bidrag och utökat RUT-avdrag.

– Jobben, bidragen och kärnstaten. Det här är ett samlat reformpaket som rustar vårt land.

Efter talet utvecklade han sina tankegångar i en intervju med Aftonbladet.

– Jag nämnde de tre områdena eftersom de problem vi har i dag i Sverige handlar mycket om att det är för många människor som går på bidrag fast de kan arbeta, det är för många som inte kommer in på arbetsmarknaden och vi har för svag polis och rättskedja vilket gör att gängkriminaliteten växer.

De tre områdena kommer också att bli viktigast för Moderaterna i valrörelsen.

– Det kan hinna hända flera saker fram till valdagen men jag uppfattar att de här stora frågorna är de tre riktigt stora frågorna, säger Kristersson.

Socialdemokraterna är huvudmotståndare

Den nya politiken som ni nu lägger fast på stämman. Varför skulle den locka fler väljare än tidigare?

– Den är rätt. Jag tar inte hänsyn till om det här kommer locka fler väljare. Vi har ett ansvar att se problemen i Sverige som de är och sedan lägga våra förslag på lösningar och sedan visa att de rimmar med våra grundläggande värderingar.

Vilka är era huvudmotståndare i valrörelsen nästa år?

– Alla partier som inte delar våra grundläggande värderingar är våra motståndare. Men för mig är det naturligtvis så att om man vill byta ut regeringen och Stefan Löfven som statsminister då är Socialdemokraterna ganska självklara huvudmotståndare.

Under stämman i Örebro har det skrivits många analyser i media om att Moderaterna nu tar ett rejält kliv högerut. Men Ulf Kristersson håller inte med.

– Jag tycker det är en väldig förenkling. Vi pratar om de frågor som är de mest brännande just nu. Det handlar om försvar, brottsbekämpning och sådana saker. De förknippas ofta med höger. Jag tycker det är jättebra men vi har många andra saker vi pratar om också, bland annat hur barn som växer upp i fattiga familjer ska kunna göra det bästa av sig själva och inte ärva sina föräldrars problem.

Publicerad:

LÄS VIDARE