It-skandalen inom Transportstyrelsen

S anmäler förra regeringen till KU

Av: 

Jonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

Socialdemokraterna anmäler nu den förra regeringen till Konstitutionsutskottet.

S-ledamoten Hans Hoff vill att KU granskar om Alliansministrar gav sitt godkännande till outsourcingen hos Transportstyrelsen.

– De måste ha fått ett godkännande för att kunna gå vidare, säger Hans Hoff.

It-skandalen på Transportstyrelsen har kastat in regeringen i en politisk malström, där morgonens hot om misstroendeförklaring av tre ministrar följdes av ett flera timmar långt krismöte på Rosenbad.

Socialdemokraterna väljer nu, genom riksdagsledamoten Hans Hoff, att slå tillbaka med en KU-anmälan som riktar sig mot den förra Alliansregeringen.

Hans Hoff menar att regeringen måste ha gett sitt godkännande till att Transportstyrelsen la ut sina register externt.

– En myndighet som har känsliga uppgifter som berör rikets säkerhet och som är integritetskränkande, måste få ett godkännande av regeringen för att lägga ut den typen av it-tjänster externt. Kanske i första hand från infrastrukturminister Catharina Elmsäter Swärd, men det är också någonting som borde kommit upp på ett regeringssammanträde. Det är en rätt stor fråga.

”Måste fått ett godkännande”

Hans Hoff vill nu att KU tittar på vilka beslut som togs i näringsdepartementet, men också i regeringen totalt sett kring hanteringen av Transportstyrelsens register.

– De måste ha fått ett godkännande för att kunna gå vidare, det här kan de inte ha tagit på eget ansvar. Det ligger långt utöver både generaldirektörens och styrelsens befogenhet.

Anmälan är sanktionerad inom partiet.

– Ja, partiet står bakom det här, vi gör inga anmälningar som inte har en konstitutionell grund. Så det blir Socialdemokraterna genom mig som gör den här anmälan.

Tidigare under onsdagen meddelade Jonas Sjöstedt att även Vänsterpartiet KU-anmäler den tidigare Alliansregeringen.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Svar om regeringskrisen dröjer – besked i morgon

ÄMNEN I ARTIKELN

It-skandalen inom Transportstyrelsen

Socialdemokraterna