Anna Kinberg Batras besked: Beredd att fälla regeringen

För åtta dagar sedan meddelade Anna Kinberg Batra att det inte blir någon gemensam Alliansbudget före valet.

I dag kom motsatta besked – Moderatledaren är beredd att fälla regeringen redan till hösten med hjälp av SD.

– Jag vill sätta fart på arbetet att få igenom våra förslag, säger Anna Kinberg Batra till Aftonbladet.

Efter riksdagsdebatten för en dryg vecka sedan meddelade Anna Kinberg Batra att Alliansen inte kommer gå fram med en gemensam budget innan nästa val.

På en presskonferens i dag kom rakt motsatt besked: Alliansen bör lägga en gemensam budget så snart som möjligt. Anna Kinberg Batra öppnar därmed för att fälla regeringen, om Sverigedemokraterna röstar på en gemensam alliansbudget.

– Det sitter åtta partier i Sveriges riksdag och alla får svara för sig. Jag är inte beredd att inleda regeringssamarbete med Sverigedemokraterna, men när förslag ligger i Sveriges riksdag måste alla åtta partier kunna ta ställning till dem.

Det här skulle kunna utlösa en regeringskris – är ni beredda att ta ansvar då?

– Vi måste vara beredda att ta ansvar då. Vi måste vara beredda att ta konsekvensen när vi lägger förslag.

Sverigedemokraterna har upprepade gånger sagt att partiet skulle stödja en gemensam Alliansbudget - vilket innebär att regeringens budget riskerar att bli nedröstad och att regeringen därmed fälls.

Ett moderatförslag - inte ett alliansförslag

Liberalerna och Centerpartiet har tidigare meddelat att de inte vill se en gemensam Alliansbudget innan valet. Däremot har Kristdemokraterna öppnat för att lägga en gemensam budet innan 2018.

Aftonbladet har sökt Liberalernas partiledare Jan Björklund och C-ledaren Annie Lööf. De vill ännu inte kommentera Moderaternas utspel. Enligt SD:s presstjänst ska SD-ledaren Jimmie Åkesson komma med ett uttalande under dagen.

Under en pressträff på torsdagen fick Anna Kinberg Batra frågan om hon har med sig de övriga Allianspartierna:

– Det är moderaternas förslag och jag vill att det ska kunna bli ett gemensamt alliansförslag. Men det är en diskussion som måste föras i respektive alliansparti, svarade hon.

Vill bryta låsningen och prata med SD i riksdagen

På frågan om Alliansen är beredd att ta över redan nästa höst svarade Anna Kinberg Batra:

– De första jag ringer i det läget är alliansledarna. Det här är ett moderatbesked, vi är ännu inte överens om hur vi skulle agera i det läget.

Hon sa också att beskedet inte innebär att hon tänker samarbeta med Sverigedemokraterna, till exempel genom att inleda ett regeringssamarbete. Däremot vill hon samarbeta med SD i olika frågor i riksdagen och tar som exempel bostadsfrågor.

– I frågor där det finns förutsättningar att komma överens tycker jag inte att vi ska låta bli att prata med Sverigedemokraterna. Den låsningen vill jag häva, eftersom vi har den parlamentariska situation vi har, säger Anna Kinberg Batra.

Reaktioner på Twitter:

Jonas Sjöstedt, partiledare (V):

Alice Teodorescu, chef för GP:s ledarredaktion (oberoende liberal):

Uld Bjereld, statsvetare och ledamot i S partistyrelse:

Daniel Swedin, skribent Aftonbladets ledarsida (oberoende S):

Publisert:

LÄS VIDARE