Vill att utnämning av Bodström dras tillbaka

avPär Karlsson

Ett 50-tal anställda på Pensionsmyndigheten kräver att regeringen drar tillbaka utnämningen av Thomas Bodström som landshövding.

Orsaken är att ex-ministern riskerar att bli stämd för sin inblandning i det skandalomsusade fondbolaget Allra.

Enligt civilminister Ardalan Shekarabi bedöms Bodströms tidigare uppdrag inte påverka ”hans möjligheter att leda länsstyrelsen i Stockholm”.

Foto: TT

Den 25 augusti kom beskedet att regeringen utsett Thomas Boström till ny landshövding i Stockholms län. Han ska tillträda den 1 november. S-profilen och advokaten har en lång bakgrund både inom politik och juridik. Mellan år 2000 och 2006 var han justitieminister i Göran Perssons S-regering.

Nu kommer hård kritik mot regeringens utnämning. Ett 50-tal anställda på Pensionsmyndigheten har, som privatpersoner, skrivit ett brev till civilminister Ardalan Shekabari (S) där man kväver att utnämningen dras tillbaka. Aftonbladet har tagit del av skrivelsen.

Di TV var först med att rapportera om nyheten.

Bakgrunden är att Bodström fram tills i vintras satt som styrelseledamot i det skandalomsusade fondbolaget Allra. Det var i början av året som SvD och Ekot avslöjade oegentligheter i bolaget, som då förvaltade pensioner till ett värde av cirka 19 miljarder kronor åt cirka 130 000 sparare.

Skandalomsusat bolag

Allra hade bland annat gett sina sparare usel avkastning och köpt värdepapper till överpris. Bolaget anklagas för att ha lurat spararna på omkring 150 miljoner kronor. Det ledde både till att Pensionsmyndigheten kastade ut bolaget från premiepensionens fondtorg och att åklagare vid Ekobrottsmyndigheten valde att inleda en förundersökning som fortfarande pågår.

Det resulterade också i att flera ledamöter i styrelsen, en av dem Thomas Bodström, lämnade. Han är inte misstänkt för något brott, men skandalen kan ändå bli en dyr historia för den förre justitieministern.

I brevet som de anställda skickat till Shekarabi skriver man att Pensionsmyndigheten överväger att stämma styrelseledamöter i Allra för de förluster som pensionsspararna i bolaget gjort. Om så blir fallet skulle en statlig myndighet alltså stämma statens företrädare i Stockholms län.

Utnämningen av Bodström får hård kritik

Kritiken mot regeringen är hård i brevet:

”Regeringen har således till landshövding utnämnt en person som tills nyligen var styrelseledamot i ett bolag som är föremål för en utredning om brott mot det allmänna pensionssystemet. Det väcker stor besvikelse och oro hos oss som arbetar med att förvalta och söka skapa förtroende för pensionssystemet och med att återvinna så mycket som möjligt av spararnas pensionspengar.”

Man skriver också:

”Bodström har genom sitt styrelseuppdrag i Allra ansvar för en verksamhet där pensionssparares tillgångar i den statliga, obligatoriska premiepensionen genom aggressiva och otillåtna försäljningsmetoder hamnat i fonder i vilka de, enligt Pensionsmyndigheten, har blivit bedragna.”

Ardalan Shekarabi svarar

Civilministern Ardalan Shekarabi svarar på kritiken i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

”Jag har i dag fått kännedom om ett brev från anställda vid Pensionsmyndigheten adresserat till regeringen. Det är självklart ett brev som jag kommer att svara på till dem som skickat det”, skriver Shekarabi och fortsätter:

”I vanlig ordning har en säkerhetsprövning och en samlad bedömning gjorts i samband med regeringens utnämning av Thomas Bodström till landshövding i Stockholms län. Vid den samlade bedömningen som gjordes bedömdes inte hans tidigare uppdrag i Allra påverka hans möjligheter att leda länsstyrelsen i Stockholm.”

Pensionsmyndigheten har som myndighet inget med brevet att göra, de anställda har skickat brevet som privatpersoner.

Pressekreterare Jimmy Larsson Hagberg säger att man från myndigheten i dag inte kan ge något svar på om det kommer bli aktuellt att stämma de före detta styrelseledamöterna.

– Det är en spekulativ fråga som inte går att svara på. Det jag kan säga är att vi inte utesluter några åtgärder mot de som vi menar har orsakat pensionsspararna stor skada, säger han.

Thomas Bodström svarar på kritiken i ett skriftligt uttalande till Aftonbladet:

– Det är bra att frågan om Allra utreds. Jag ser fram emot när utredningen är klar så att jag kan uttala mig om det dryga halvår som jag satt i styrelsen. Jag har inga synpunkter på att andra personer har åsikter om mitt nya uppdrag, skriver han.

ARTIKELN HANDLAR OM