Politik

Vill privatisera biblioteken - stoppas av MP

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Det nya kulturborgarrådet i Stockholm, Jonas Naddebo (C), vill privatisera biblioteken i Stockholm.

I en intervju med DN öppnar han för att ett par bibliotek ska drivas i privat regi - men när Aftonbladet når honom backar han.

– I vårt grönblåa samarbete är det inte aktuellt att göra det, säger han.

Centerpartiet har för första gången fått posten som kulturborgarråd i Stockholm. I en intervju med Dagens Nyheter säger Jonas Naddebo (C) att han vill bedriva en ny bibliotekspolitik som bland annat innebär att vissa bibliotek i Stockholm privatiseras.

– Vi har så mycket verksamhet i kommunal regi som drivs av privata företag. Det är inte en omöjlighet att just ett bibliotek skulle kunna drivas av privata företag eller ideella organisationer, säger han till tidningen.

Jonas Naddebo anser att bibliotek skulle kunna utnyttjas mer kreativt om företag eller ideella organisationer fick sköta dem.

”En tolkning som gjordes”

När Aftonbladet får tag i Jonas Naddebo backar han från uttalandet och säger att det inte kommer bli någon privatisering av biblioteken.

– I vårt grönblåa samarbete är det inte aktuellt att göra det. 

Är du felciterad i DN?

– Det var en tolkning som gjordes, men så det ser ut nu finns det inga planer på att privatisera bibliotek. Vi är fem partier i det här samarbetet och vi har inte ens gått in i budgetförhandlingarna, säger han.

”Som centerpartist är jag för”

Men är du för en privatisering av biblioteken?

– Som centerpartist vill jag det men som borgarråd står jag bakom den gemensamma politiken som vi arbetar fram tillsammans.

På frågan vilket av samarbetspartierna (M, L, KD och MP) som är emot en privatisering svarar Jonas Naddebo:

– Det tror jag du kan räkna ut.

Aftonbladet har sökt Daniel Helldén, miljöparitets borgarråd. Hans pressekreterare Mattias Bengtsson Byström skriver i ett sms: ”Miljöpartiet vill inte privatisera bibliotek. Det vill säga vår politik överensstämmer med det vi är överens om i grönblått.”

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik

Centerpartiet

Miljöpartiet

Daniel Helldén

Bibliotek

Stockholm