Björklund och Lööfs besked om regeringsfrågan

Partiledarna för L och C håller blixtinkallade pressträffar

avGustaf Tronarp, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Med kort varsel kallade Liberalernas Jan Björklund och Centerns Annie Lööf till pressträffar på lördagseftermiddagen.

Där ska de ge besked om regeringsbildningen.

Strax före presskonferensen skriver Jan Björklund på Aftonbladet Debatt att L inte kommer att släppa fram en regering bestående av M och KD.

Jan Björklund skriver vidare att han i nästa talmansrunda kommer rekommendera att Ulf Kristersson får förlängd tid för att sondera fler blocköverskridande samarbeten.

”Från Liberalernas sida vill vi att Alliansen håller samman och att de blocköverskridande alternativen prövas mer på djupet. Vi är därför inte beredda att släppa fram en M/KD-regering. Om en omröstning tvingas fram innan andra alternativ är prövade, så kommer Liberalerna att rösta nej. Vi vill ha en Alliansregering, med blocköverskridande samarbete och som håller SD utanför inflytande.” skriver Björklund.

”Tycker att det var olämpligt”

Björklund uppges ha blivit upprörd när Moderaternas Ulf Kristersson på fredagen gick ut på Facebook och förklarade att han var öppen för att bilda en moderat enpartiregering.

– Att på det här viset försöka sätta press är sällan taktiskt om man vill ha vänliga besked. Det påverkar sättet för oss att samarbeta, sa en L-källa.

På pressträffen sa L-ledaren att han inte kände till att Kristersson skulle publicera inlägget. Han var märkbart irriterad över Kristerssons agerande.

– Vi hade fått uppfattningen att vi skulle träffas på måndag och prata om det, men det låg på Facebook i går, sa Björklund.

– Det var ett märkligt sätt att göra det på. Jag tycker att det var olämpligt.

1 av 4 | Foto: Urban Andersson
Jan Björklund

Klockan 15.15 höll även Centerpartiet pressträff. Aftonbladet var på plats och rapporterade direkt.

Kristersson utspel: 3–2–1-lösning

I sitt uppmärksammade inlägg på Facebook skrev Ulf Kristersson att hans förstahandsalternativ fortfarande är en alliansregering.

Om det inte går vill dock M-ledaren se en ”3–2–1-lösning”.

”Det vill säga regeringen består av enbart Moderaterna, eller av Moderaterna plus de allianspartier som nu kan och vill ingå i den regeringen.”

På tisdagen ska Ulf Kristersson träffa talmannen Andreas Norlén. Då ska Kristersson ge besked om hur regeringsförhandlingarna gått, och hur han tänker gå vidare.

Publicerad: