Förra språkrörets kritik: ”Passiv tumrullning”

Fridolin om ryss-anklagelserna: Skadar partiet

Tidigare MP-språkröret Per Gahrton vill se en ordenlig krishantering från Miljöpartiet.

Anledningen är den ”smutsiga affären” om MP-tjänstemannen Håkan Sundberg.

– Vi utreder alltid alla uppgifter av den här typen. Däremot redovisar vi inte utredningar som handlar om känsliga personärenden, säger språkrör Gustav Fridolin.

Den tidigare MP-tjänstemannen Håkan Sundberg valde i går att träda fram med namn och bild i Aftonbladet. Detta i hopp om att få slut på anklagelser om olämpliga rysskontakter.

Det tidigare språkröret och en av MP:s grundare, Per Gahrton, anser nu att MP måste ta itu med fallet.

”Man får hoppas att MP nu hanterar denna smutsiga affär i enlighet med valutvärderingens erkännande att krishantering hittills ofta varit usel.” skriver Gahrton på Facebook.

”Del av en lögnkampan”

Påståendena att Sundberg ska ha haft olämpliga rysskontakter publicerades i en amerikansk rapport från tankesmedjan Atlantic Council. Rapportförfattaren erkänner i en bandad inspelning att riksdagsledamoten Pernilla Stålhammar (MP) har lämnat uppgifter till rapporten. Stålhammar och Sundberg har tidigare haft ett förhållande. För ett drygt år sedan anklagade Stålhammar Sundberg för liknande saker.

Per Gahrton anser att Stålhammar är en del av en ”lögnkampanj” mot MP som går ut på att krossa partiet. Han vill nu se en ”kraftfull krishantering och inte bara passiv tumrullning”.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin håller inte med.

– Jag vet att i det här partiet finns det en väldigt väl fungerande hantering av svåra ärenden. Det här är ett sådant ärende, säger han.

Fridolin: Detta skadar partiet

Varför utreder ni inte detta ordentligt?

– Vi har gjort det, men vi är också en organisation som har ansvar för våra arbetstagare, tidigare och nuvarande, och våra förtroendevalda. I det ingår att vi inte redovisar den typen av utredning

Hur mycket skadar det partiet att de här anklagelserna kommer tillbaka?

– Det är klart det skadar i och med att vi inte får prata politik. 

Har förtroende för Stålhammar

Har du förtroende för Pernilla Stålhammar, som enligt rapportförfattaren återigen ligger bakom de här anklagelserna?

– Ja, det fanns en process under föregående mandatperiod, som också ledde till att riksdagsgruppen fattade nya beslut om utskottssammansättningen. Nu är det en ny mandatperiod och Pernilla Stålhammar har just kommit in i riksdagen. Då utgår vi från den här mandatperioden om vi ska kunna arbeta på ett bra sätt tillsammans.

Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, Jonas Eriksson, säger i en skriftlig kommentar att MP har utrett uppgifterna i rapporten och att han betraktar det som utagerat.

MP:s presschef Pontus Tengby har meddelat att Pernilla Stålhammar inte vill kommentera uppgifterna.

Publisert:

LÄS VIDARE