Valet 2018

C om M-utspelet: Inget vi ställer upp på

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Centerpartiet avfärdar Moderaternas besked om Sverigedemokraterna.

För att C ska ingå i en Alliansregering krävs att avståndstagandet till SD står fast.

– Någon samverkan eller förhandling med SD kommer inte äga rum. Något samarbete med SD i riksdagen är inget vi ställer upp på. Det är vårt besked inför valet, säger partisekreterare Michael Arthursson.

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson blev förvånad när han såg Moderaternas gruppledare Tobias Billströms uttalande om Sverigedemokraterna i Dagens Industri.

– Det kommer göras många uttalanden i valrörelsen men när det gäller vad partierna står för får vi utgå från vad partiledarna säger, säger Michael Arthursson.

Tobias Billström säger till tidningen att han vill föra samtal med partier i riksdagen för att säkra att Alliansen ska kunna regera landet även om de rödgröna blir störst. Han säger också att Alliansen behöver luta sig mot SD för att få stöd för sin politik, något som han menar att den nuvarande regeringen också gör.

– Om regeringen vill kunna få stöd för sin politik i riksdagens kammare måste man på vägen dit försäkra sig om att det finns ett stöd, och det handlar om att ta kontakter på ett tidigt stadium, involvera riksdagspartier och se till att man bygger majoriteter, säger Billström till DI.

”Vet inte vad syftet är”

Michael Arthursson tycker det går emot vad partiledare Ulf Kristersson tidigare har sagt.

– Jag vet inte exakt vad syftet var med det uttalandet. Vi har inte fått något annat besked från den moderata partiledningen än att vi vill bilda en alliansregering och alliansregeringen ska inte förhandla eller samverka med SD.

Han fortsätter:

– Ulf Kristersson har varit väldigt tydlig vid flera tillfällen att inte samverka, inte samtala, inte samarbeta, inte samregera med Sverigedemokraterna. Jag har inte uppfattat att Moderaternas partiledning har någon annan linje.

Hur tolkar du då att Tobias Billström säger så här?

– Jag utgår från vad moderata partiledningen har gett för besked. Vi kommer inte bilda regering på premissen att det ska ske en samverkan eller förhandling med SD.

Överens om att inte samverka med SD

Om M vill söka samarbete med SD, hur tänker ni förhålla er till det?

– Vi kommer inte samverka med SD. Det är vårt besked inför valet. Någon samverkan eller förhandling med SD kommer inte äga rum. 

Innebär det beskedet att ni inte kommer att ingå i en Alliansregering då?

– Förutsättningarna för att bilda en Alliansregering är att vi är överens om det politiska innehållet, att vi vill byta ut Stefan Löfven och att vi inte ska förhandla och samverka med SD. Det är viktiga förutsättningar för en alliansregering. De står fast.

Michael Arthursson tillägger att alla partier som blir invalda i riksdagen får delta i riksdagsarbetet, men det innebär inte att Alliansen ska förhandla politik med Sverigedemokraterna.

Billström förtydligar på Facebook

Liberalernas gruppledare i riksdagen, Christer Nylander, skriver i ett sms till Aftonbladet: ”Vi vill ha en alliansregering. Det är uteslutet för oss att samarbeta med SD”.

Vid 12-tiden på fredagen skrev Tobias Billström en uppdatering på Facebook. Hans uttalande i DI var enligt honom en beskrivning av hur det parlamentariska arbetet fungerar. ”Alla partier sitter med i riksdagens utskott och parlamentariska utredningar. Där delas ståndpunkter och argument bryts mot varandra. Det är således inget nytt.”

”Moderaternas besked ligger fast. Vi kommer inte samarbeta eller förhandla med SD. Vårt mål är att bilda en alliansregering.” skrev Billström.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Moderaterna vill regera – med stöd av SD

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Centerpartiet

Michael Arthursson

Sverigedemokraterna

Tobias Billström

Ulf Kristersson

Moderaterna