Lööf: ”SD lika stadigt som ett duschdraperi”

avKenan Habul, Pär Karlsson

NORRKÖPING. Sverigedemokraterna hotar att fälla en Alliansregering om Centerpartiet ges för mycket inflytande.

Annie Lööf säger att det bekräftar den linje hon drivit länge – att SD inte går att samarbeta med över huvud taget.

– De är lika stadigt som ett duschdraperi att stödja sig mot i regeringsfrågan, säger Centerledaren.

1 av 2 | Foto: Peter Wixtröm
C-ledaren Annie Lööf.

Den senaste veckan har Sverigedemokraterna gradvis höjt tonen mot både Moderaterna och Alliansen. Under sitt tal på landsdagarna i Norrköping sa partiledaren Jimmie Åkesson att hans parti mycket väl kan komma att rösta ned en Alliansbudget om de borgerliga partierna får bilda regering efter nästa val.

Släpps inte SD in för samtal kan vad som helst hända, var budskapet.

Orsaken stavas till stort del Centerpartiet som enligt Åkesson har helt fel inriktning på invandringspolitiken. Om Annie Lööfs parti får genomslag för den i en Alliansregering öppnar Åkesson för att i stället rösta på Socialdemokraternas budget, vilket i dagens opinionsläge skulle göra att den vann.

– Jag har betydligt mer gemensamt med Stefan Löfven än en nyliberal Annie Lööf när det handlar om invandrings- och integrationspolitiken, sa han.

Centerledaren Annie Lööf svarade omgående på det som Åkesson sagt.

– SD är uppenbart både stressade och pressade. Det vi ser nu är att de återradikaliseras, både i sin politik där de vill stänga gränsen men också i sin retorik kring regeringsfrågan där de under den senaste veckan har svajat betänkligt, säger hon.

Lööf: ”SD lika stadiga som ett duschdraperi”

Hon menar att budskapet, att SD kan stödja såväl S som M, visar på att de inte är att lita på.

– De är lika stadiga som ett duschdraperi att stödja sig mot i regeringsfrågan. Det är också vad jag sagt hela tiden.

Annie Lööf säger att det är helt naturligt att hennes parti är ett rött skynke för SD.

– Deras aggression följer det mönster vi kan se i hela västvärlden, där den värderingsmässiga konflikten står mellan aggressiva nationalistiska krafter å ena sidan och framtidsinriktade liberala krafter å andra sidan. Där står Jimmie Åkesson och jag på helt olika sidor.

Inom Alliansen är man oense i regeringsfrågan och hur man ska hantera SD efter valet. Medan Kristdemokraterna och Moderaterna har sagt att man vill kunna bilda regering med SD:s stöd, men uteslutit förhandlingar, är Liberalerna och Centerpartiet benhårt emot alla sådana planer.

”Det stärker det jag hävdat i flera år”

Annie Lööf säger nu att det som SD nu säger bekräftar hennes inställning.

– SD är inga man kan vare sig förhandla, samarbeta eller göra sig beroende av. Det är ett parti som först och främst vill ställa till kaos och oreda i svensk politik. I andra hand är de ett enfrågeparti som enbart vill stänga Sverige och stoppa invandringen. Den senaste veckan har stärkt de jag hävdat under flera år, att man inte kan göra sig beroende av SD.

Hon säger nu att det är uppenbart att SD inte kommer att stödja en Alliansregering utan att kräva något tillbaka.

– Jimmie Åkesson har ju också varit tydlig nu med att han inte kommer att vara en dörrmatta till Alliansen, han kommer kräva inflytande, både på hur en sådan regering ser ur och vad en sådan regering driver för politik. Det tänker inte Centerpartiet acceptera.

Jimmie Åkesson ger inte mycket för Lööfs kommentar om duschdraperiet.

– Jag vet inte vad hon menar, duschdraperier är bra. Det fungerar och håller läckan borta. Det är bra, säger SD-ledaren.

ARTIKELN HANDLAR OM