Spelet om regeringsmakten

Allas blickar på Jonas Sjöstedt

Vänsterpartiet avgör om det blir en ny regering i veckan

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

I dag är allas blickar riktade mot Jonas Sjöstedt.

Från gräsrötterna finns ett starkt tryck på att Vänsterpartiet ska säga nej till Löfvens uppgörelse med C, L och MP.

Samtidigt framhåller källor att V-ledaren brukar vilja vara ”konstruktiv och ansvarstagande” i förhållandet till Socialdemokraterna – och att han därmed lutar åt att släppa fram Löfven.

– Jonas Sjöstedts ledarskap hänger på hur han landar här, säger en V-källa.

Regeringsbildningen avgörs under dagen när talmannen Andreas Norlén återigen möter samtliga partiledare.

Mest intresse väcker Vänsterpartiet, som på egen hand kan fälla Stefan Löfvens överenskommelse med MP, C och L. Om V röstar nej till S-ledaren som statsminister faller uppgörelsen då han i så fall får en majoritet av riksdagen emot sig.

Svår process i V

Aftonbladet har talat med källor inom V som menar att processen som pågår internt är mycket svår för partiet.

Bland gräsrötterna uppges trycket vara ”mycket starkt” på att man ska trycka rött för Löfven, alltså rösta nej, eftersom man anser att uppgörelsen är alldeles för högerinriktad och dålig för V:s väljare. Att V jämställs med SD i uppgörelsen ses dessutom som ”ett slag i ansiktet på partiet” och en mycket försvårande omständighet.

Därför menar nu flera som Aftonbladet talat med att det handlar om att sätta hårt mot hårt – och samtidigt tvinga C och L att på allvar visa sina kort om Sverigedemokraterna.

– Om vi säger nej till Löfven tvingas Liberalerna och Centerpartiet bekänna färg om SD. Släpper de fram Kristersson i fjärde och sista omgången, ja då säger de samtidigt ja till SD. Det är inte vårt fel och det kommer vi i så fall att vara mycket tydliga med, säger en vänsterpartist.

Sjöstedts mandat avgörs

Samtidigt lyfter man fram att Jonas Sjöstedt brukar vilja framstå som ”statsmannamässig” och internt framhålla att V ska vara både ansvarstagande och konstruktivt i förhållandet till Socialdemokraterna. Och att Sjöstedt och partiledningen därmed tros luta åt att släppa fram Löfven. Hittills, menar källor, har V-ledaren haft en förmåga att få partiet med sig, trots att både partistyrelse och partikongress ses som mer radikala än partiledaren själv.

– Släpper Sjöstedt fram Löfven lär motiveringen bli nåt i stil med att det andra alternativet, en högerregering med stöd av SD, skulle vara ännu värre för V och att vi fortsatt kommer att bedriva en stenhård opposition, säger en V-källa.

Källan menar samtidigt att Sjöstedts eget mandat till stor del hänger på hur han landar i denna fråga. Han riskerar att bli mycket ifrågasatt av sina gräsrötter om han väljer ett ja till S, MP, C och L.

Träffar talmannen

Jonas Sjöstedt ska träffa talmannen klockan 11.40 i dag och väntas därefter ha en pressträff där han redogör för hur V har landat.

Under gårdagen hade partistyrelsens ett möte som drog ut rejält på tiden och där regeringsfrågan diskuterades livligt. Under morgonen informeras riksdagsgruppen.

Talmannens runda i dag inleds med möte med Stefan Löfven som därefter åtföljs av Ulf Kristersson (M). Partiledarna tas emot i storleksordning.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Aftonbladet rapporterar om händelseutvecklingen kring regeringsbildningen.
Skriv inlägg
 • Adam Westin

  Klockan 14 sänder vi Fråga Lena – återkom gärna med fler frågor då! 

 • Om 153 röstade nej och 77 avstod från att rösta, hur kan då 115 jaröster göra tt jasidan vann ?

  Gunnar Huss

  Detta är den vanligaste frågan. Sverige har negativ parlamentarism, vilket innebär att det räcker att en majoritet av riksdagen tolererar statsministern för att denne ska väljas. 175 behöver inte rösta ja, men 175 får inte rösta nej.

  Adam Westin
 • Adam Westin

  Omröstningen är klar och Löfven har haft pressträff. Vi kommer trappa ner direktrapporteringen här men följer händelseutvecklingen och håller er uppdaterade med nya artiklar och sändningar under dagen! Tack så länge för att ni följt med.

 • Adam Westin

  Stefan Löfven säger att arbetsrätten ska moderniseras, men vill inte svara på reporters fråga om hur långt höger S kan gå.

  – Det finns en majoritet som skulle kunna försämra arbetsrätten rejält för svenska löntagare.

 • Adam Westin

  Stefan Löfven får nya frågor om det eventuella pappret, avtalet eller överenskommelsen med V.

  – Jag betraktar inte V som SD, jag jämställer inte dem. Den överenskommelse som vi slutit ska genomföras till fullo, upprepar Löfven.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kaoset kan förvärras – kraftigt

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Jonas Sjöstedt

Vänsterpartiet

Stefan Löfven

Ulf Kristersson

AB Voice