Så ska han köras bort

avPär Karlsson, Elisabeth Marmorstein, Erik Nises, Sofi Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
TOG BAKVÄGEN TILL BILEN Håkan Juholt var en pressad man i går. Ett flertal gånger under dagen syntes han gömd bakom Säpobilens svarta rutor. S-ledaren säger att han tänker rida ut förtroendekrisen, trots att tunga profiler i partiet kräver hans avgång.

Håkan Juholt har bestämt sig för att kämpa in i det sista.

Men hans fiender i partiet gör nu allt för att krossa sin ledare.

– Det känns som om de försöker mörda honom, säger en S-källa nära Juholt.

Håkan Juholts ödesrond går i ett rum högst upp på S-högkvarteret på Sveavägen 68. Omgiven av skottsäkert glas kring ett ovalt bord samlas partiets mäktigaste organ, det verkställande utskottet, VU, klockan nio på morgonen i dag. Den första punkten är alltid ”Det politiska läget” – och i dag råder ingen tvekan om att läget stavas ”kris”.

När Håkan Juholt åkte hem från partihögkvarteret i går kväll var hans besked:

– Jag tänker inte avgå.

Men enligt Aftonbladets källor finns det starka krafter inom S som har fått nog. Och det handlar inte bara om den senaste veckans bostadsskandal.

– Han har petat många – nu tar de chansen att ge igen. Han har bara suttit sju månader, nu känns det som om de försöker mörda honom, säger en källa nära Juholt.

Höjde tonläget

Under gårdagen höjdes det interna tonläget mot S-ledaren.

Jan Andersson, mångårig EU-parlamentariker från Helsingborg, stod i tv och krävde Juholts avgång. Han följdes sedan av S-profilen Lars Törnman från Kiruna.

Och sent i går kväll kom det hittills tyngsta öppna avgångskravet från partistyrelseledamoten Mariam Osman Sherifay.

– Det här blir ohållbart i längden, ju förr desto bättre, säger hon.

Tänker lyssna först

Inifrån VU har det varit locket på, med några undantag. De ledamöter som Aftonbladet pratat med säger att de är beredda att lyssna på Juholt.

– Jag förväntar mig hårda och uppriktiga samtal, men också uppslutning kring partiledaren, säger en anonym VU-ledamot.

Peter Weiderud är adjungerad VU-ledamot och ordförande i Broderskapsrörelsen.

– Jag vill prata med honom innan jag gör något annat. Det är ett allvarligt läge och det finns delar i det här som måste redas ut, säger han.

Men frågan är om Juholts försvarstal räcker. Flera källor uppger för Aftonbladet att den förre gruppledaren Sven-Erik Österberg är en av dem som har tröttnat.

– Han tror inte att Håkan klarar det här, säger en källa.

Även Heléne Fritzon, S-ordförande i Skåne och en av dem som hjälpte Juholt till makten, kommer att vara hård och kritisk, enligt en tung S-källa.

Missnöje och hämnd

Enligt en VU-ledamot handlar attackerna mot Juholt inte om den klassiska kampen mellan höger- och vänsterfalangen, utan om ett missnöje med honom som ledare. Och om ett personligt hämndbegär.

– Många S-folk i Stockholm blev bittra när Juholt tog över, de tyckte att han var en lantis som kom och snodde makten, säger källan nära Juholt.

I går kväll gick telefonerna varma hos VU-ledamöterna. Vad de kom fram till i natt avgör Håkan Juholts öde.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM