AFTONBLADET AVSLÖJAR: Så ska UD-kvinnan ha mutat till sig miljoner

UD-kvinnan misstänks ha sålt bluffvisum till Sverige för miljontals kronor.

Aftonbladet kan nu avslöja nya detaljer om 44-åringen som arbetade på ambassaden i Nigeria.

På hennes köksbord hittades ett 80-tal viseringshandlingar – och alla som misstänks ha köpt visum hade samma önskan: Att få besöka Globen, Gamla stan och Stadshuset.

Men trots flera hemliga internutredningar dröjde det över ett år innan kvinnan anhölls misstänkt för grov korruption.

Aftonbladet avslöjade i förra veckan att en kvinna anställd på Utrikesdepartementet, UD, misstänks ha sålt 74 bluffvisum till Sverige under 2014. Hon var då stationerad på en svensk beskickning i Afrika.

Enligt Aftonbladets källor har kvinnan tagit uppåt 100 000 kronor för att utfärda en falsk visering och till sin hjälp ska hon ha haft en man som nu eftersöks av polisen i Tyskland.

Den 11 december häktades den 44-åriga kvinnan av Stockholms tingsrätt misstänkt för grovt tagande av muta, grovt tjänstefel och medhjälp till grov urkundsförfalskning.

Skickades hem

Den misstänkta förfalskningen ska enligt åklagaren ha ägt rum i kvinnans hem i Uppsala i januari i år. De misstänkta mutbrotten och tjänstefelen ska ha skett mellan september 2013 och december 2014 på svenska ambassaden i Abuja, Nigeria, där hon var tillfälligt anställd av UD för att arbeta som migrationsattaché – den person som har hand om migrationsärenden på ambassaden.

För att kunna jobba i Nigeria hade kvinnan fått tjänstledigt från sin tjänst som handläggare på Migrationsverket i Uppsala, där hon arbetat sedan 2009.

I slutet av 2014 skickade UD hem kvinnan med hänvisning till att hon "grovt försummat sina skyldigheter".

– Då initierade vi en internutredning, säger kvinnans chef Magnus Rodin, regionchef på region Mitt, Migrationsverket.

Hittade visum på bord

Enligt internutredningen skickade UD ambassadpersonal till kvinnans bostad i Abuja den 21 november 2014. På ett köksbord hittades ett hundratal svenska visumstickers, sådana som klistras in i resenärens pass.

I utredningen har 85 ansökningar om 21 dagars turistvisum till Sverige undersökts.

– Vår uppfattning är att 81 personer bland de granskade fallen inte borde ha beviljats visering. Var de här personerna befinner sig i dag kan jag inte svara på, säger Magnus Rodin.

Samtliga personer som fått tveksamma visum är från samma västafrikanska land, som inte är Nigeria.

Enligt internrapporten upphörde visumansökningarna helt från det aktuella landet då kvinnan hade semester.

Personernas visumansökningar var även snarlika varandra, med bokningar på samma hotell på Arlanda. Alla uppger dessutom att de ska besöka samma sevärdheter i Sverige: "Ericsson Arena", "Statshuset", Nationalmuseum och Gamla stan.

I rapporten beskrivs kvinnans agerande som "alarmerande" och som ett "systematiskt bedrägeri" som skadar Sveriges förtroende inom Schengen-samarbetet och andra internationella samarbeten.

Varnar för korruption

Tidigt hade UD tydliga indikationer om att missförhållandena kan misstänkas handla om korruption. I en rapport från 3 december 2014 varnar en tjänsteman som rest till Nigeria för att utreda ärendet för att det "kan finnas korruption inblandat" och hänvisar till en finländsk polis som också tittat på ärendet och säger att en polisanmälan borde göras då det kan "finnas stora pengar inblandade som bör spåras så fort som möjligt innan eventuell bevisning kan förstöras".

Trots det anhölls kvinnan inte i sin frånvaro förrän den 8 december i år – mer än ett år efter att misstankarna uppstod i Nigeria.

Hur polisen ens fått upp spåren efter kvinnan är oklart. Migrationsverket uppger att man inte anmält ärendet till polisen eftersom man "inte är en brottsutredande myndighet", och UD vill inte svara på om eller när man i så fall har gjort det.

– För frågor om polisanmälans upprättande får vi hänvisa till polisen, säger Johan Tegel på UD:s presstjänst.

Förundersökningsledaren åklagare Robert Engstedt på Riksenheten mot korruption är mycket förtegen och kan inte svara på när polisanmälan kom in eller varför utredningen dröjt så länge.

– Jag kan inte utveckla det utan att förstöra utredningen, säger han.

Utreds i Nederländerna

Den 16 november lämnad kvinnan, enligt Magnus Rodin, sin tjänst på egen begäran.

Hon hade då träffat en överenskommelse med arbetsgivaren Migrationsverket om ett avgångsvederlag på sex månadslöner. Kvinnan hade dock inte arbetat mer än tre dagar sedan hon kom hem från Nigeria eftersom hon fortsatte vara tjänstledig.

Dagen efter överenskommelsen om avgångsvederlag gjorts fick Migrationsverket information från polisens Nationella operativa avdelning att kvinnan vecka innan suttit anhållen i fyra dagar i Nederländerna, misstänkt för människohandel, efter att ha gripits på Schiphol-flygplatsen.

Några veckor senare greps kvinnan misstänkt för de falska viseringar.

Utredningen i Nederländerna pågår parallellt.

– Hon är fortfarande misstänkt för "human trafficking" och så snart utredningen är klar kommer vi att ta beslut om hon ska åtalas eller inte, säger Natasja Keijzer, talesperson för nederländska åklagarmyndigheten.

För närvarande sitter den tidigare tjänstemannen häktad i Sollentuna.

Kvinnans advokat vill inte säga mer än att hon förnekar brott.

Publisert: