SD-topp utsatt för attentat: ”De vill skrämma mig”

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge utsattes i natt för ett attentat mot sitt hem i Stockholm.

Bakom dådet står den militanta vänsterextrema gruppen Antifascistisk Aktion, AFA, som målade hans dörr röd och lämnade ett hotfullt meddelande i hans brevlåda.

– De vill skrämma upp mig, säger Vinge.

Sent i natt utsattes Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinges hem i Stockholm för ett attentat. Röd färg målades på hans dörr och hälldes i hans brevinkast, där det också lämnades ett hotfullt meddelande.

Bakom dådet står den våldsamma och vänsterextrema gruppen Antifascistisk Aktion Stockholm. I natt skrev man på sin hemsida att man åkt hem till Vinge och färgat "hans ytterdörr lika röd som blodet han och alla andra sverigedemokrater har på sina händer!".

Aftonbladet har tagit del av bilder från attentatet, som visar röd färg som täcker delar av dörren och hallmattan.

Henrik Vinge, som är sjukskriven från sin tjänst sedan en tid tillbaka, var inte hemma vid händelsen. Han säger till Aftonbladet att det är tydligt att målet är att tysta honom.

– Man vill skrämma upp mig i min roll som politiker så att jag inte ska företräda de åsikter jag står för och inte driva den politik som jag driver. Det är ett i grunden odemokratiskt sätt att agera på, säger han.

Vänsterextrem grupp ligger bakom

Nätverket Antifascistisk Aktion, en del av den autonoma vänstern, bildades i början av 1990-talet och har länge varit under Säkerhetspolisens lupp. På sin hemsida är AFA tydliga med att man inte utesluter våld som metod. "Vi är öppna för olika sorters metoder, det viktiga är resultatet, att målsättningen uppnås", skriver man.

I brevet man lämnade hos Vinge skriver AFA att SD har ett ansvar för både det uppmärksammade skolmorden i Trollhättan och för att det brunnit på anläggningar för asylsökande runt om i Sverige.

"Från och med nu kommer ni som företräder den fascistiska rörelsens parlamentariska gren att hållas ansvariga för samtliga mordbränder och våldsdåd som sker i nationalismens namn", skriver man.

Henrik Vinge säger att attentat inte kommer att påverka honom i hans politiska arbete.

– Det är fel att man ger sig på demokratiska politiker på det här sättet i deras hem. Men jag kommer fortsätta att jobba för det jag tror och för de väljare som vi har. Tyvärr är det så att det finns människor i min närhet som inte hanterar det här lika bra som jag gör. Och det är något som jag kommer behöva hantera.

Han säger samtidigt att AFA inte är ensamma om att koppla ihop de rasistiska dåden i Sverige med SD.

– Tyvärr är det så att man inte minst från media de senaste veckorna har försökt att piska upp den här stämningen, att koppla dåden med SD. Det man kan tolka in i meddelandet som den här gruppen har lämnat till mig är att man köpt den här bilden om att det finns en koppling.

Henrik Vinge säger att SD varit mycket tydliga i sina avståndstaganden.

– Vi tar avstånd från all typ av våld. När man från den här vänsterextrema gruppens sida försöker skrämma mig tycker jag att man på ett moraliskt plan inte är ett dugg bättre än de andra som ägnar sig åt våldsamma aktiviteter för att skada det demokratiska arbetet.

Händelsen är polisanmäld

Han menar att alla partier nu har ett ansvar.

– Inte bara vi i SD utan alla demokratiska partier har ett ansvar för att på olika sätt arbeta för att det här inte händer. Tyvärr är det så att vi i dag har ett så pass uppskruvat debattklimat i Sverige, att olika typer av extrema grupper tycker sig ha rätten att agera på det här sätter. Det är inte första gången det händer.

Attentatet är nu polisanmält.

– Det pågår en utredning nu där man håller på och letar efter olika former av teknisk bevisning för att reda ut vad som hänt. Vi får se om partiet eventuellt får titta på om vi ska vidta några säkerhetsåtgärder. Men det sköter vi i så fall internt, säger Vinge.

Är du rädd?

– Nej.

Aftonbladet har varit i kontakt med AFA Stockholm som avböjer att ställa upp på en intervju.

Publisert:

LÄS VIDARE