Allianskälla: C:s och L:s strategi är att svartmåla oss

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Annie Lööf och Ulf Kristersson bråkar öppet i sociala medier.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är konflikten bara toppen av ett isberg.

– C och L svartmålar M och KD för att kunna legitimera att de bryter sig ur Alliansen och röstar emot en borgerlig statsministerkandidat, säger en allianskälla.

Det står nu klart att både Centerpartiet och Liberalerna kommer att rösta nej när riksdagen röstar om Ulf Kristersson som statsminister för en M/KD-regering.

I och med beskeden står det klart att M-ledaren kommer misslyckas.

Beskedet, som motiveras med att C och L inte vill ge Sverigedemokraterna inflytande, har väckt kraftiga reaktioner inom Alliansen. De senaste dagarna har företrädare för både M och KD påmint om att det är 40 år sedan sist som ett borgerligt parti röstade emot en borgerlig statsministerkandidat.

– Det får nog beskrivas som tämligen unikt att ett alliansparti röstar nej till de partier och personer i Alliansen som i ett svårt läge är beredda att regera med Alliansens politik, skrev Kristersson på Facebook.

Han skrev också:

– Kunde C rösta på den gula avstå-knappen och därmed släppa fram Stefan Löfven och en S/Mp-regering tillsammans med V för fyra år sedan, borde de rimligen kunna göra det även för mig och en regering med M och Kd imorgon.

Öppet bråk i sociala medier

Annie Lööf slog tillbaka och kallade M-ledarens liknelse med 2014 som ”djupt missvisande” och slog fast att Kristerssons regering skulle hamna i en gisslansituation gentemot SD.

Enligt vad Aftonbladet erfar är irritationen mellan de båda bara toppen av ett isberg. Under ytan pyr missnöjet än mer. En källa inom Centerpartiet säger att partiet utsatts för en hård kampanj från M och KD de senaste veckorna.

– Deras strategi verkar ha varit att svartmåla oss, men de har inte lyckats. Vi går stärkta ur det här. Ju mer de fortsätter på samma spår, desto mindre blir chansen att vi kan driva igenom borgerlig politik, säger källan.

De senaste dagarna har C försökt poängtera att det inte är de och L som nu äventyrar Alliansen. Man har tryckt på att det är de andra partierna som bryter sig loss och försöker bilda regering på egen hand.

– Det är det som är det unika, att M och KD själva går fram och vill ha stöd av SD, säger en C-källa.

Men i övriga Alliansen är tonläget ett helt annat.

– Det är ganska uppenbart att Lööf och Björklund försöker att brunsmeta M/KD-alternativet, det genomsyrar hela deras retorik. Det märkliga är att det är de som har valt att inte vara med i allianssamarbetet. Frågan man ställer sig är om detta har varit deras plan under en längre tid med tanke på att Jan Björklund inte haft någon konstruktiv hållning i samtalen, säger en allianskälla.

”Svartmålar”

Källan fortsätter:

– C och L svartmålar M och KD för att kunna legitimera att de bryter sig ur Alliansen och röstar emot en borgerlig statsministerkandidat, vilket i sig är unikt. Ett alternativ skulle ju vara att lägga ner sina röster i stället för att rösta nej till allianspolitik. Om Lööfs och Björklunds ambition hela tiden har varit att sätta sig i en Löfven-regering, det vill säga en vänsterregering, så har de agerat djupt oärligt.

Efter omröstningen i morgon är det ännu inte känt vad talmannens nästa steg blir. Ett alternativ är att han låter Annie Lööf sondera. Men det är oklart hur det uppdraget ser ut, då både M och KD sagt att hon inte kan sondera för hela Alliansen.

– Vi behöver fortsätta att föra konstruktiva samtal över blockgränsen mellan de sex partier mellan ytterkantspartierna V och SD, har Lööf sagt till Aftonbladet.

1 av 2
Publicerad:

LÄS VIDARE