Invandringsfrågan allt mindre viktig - skolfrågan ökar

avJonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Invandringen är fortfarande den viktigaste politiska sakfrågan hos svenska folket, visar en ny mätning från Aftonbladet/Inizio.

Men den tappar stort – i stället blir skolfrågorna allt mer angelägna.

– Det var den viktigaste frågan i valrörelsen och nu är den tillbaka, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Fortfarande är invandringen och flyktingar den viktigaste politiska sakfrågan, enligt en undersökning från Aftonbladet/Inizio.

Detta trots att den tappat från 47 till 34 procent sedan februari.

– Det är en kraftig minskning. Det är fortfarande så att flyktingar och invandring är det viktigaste frågan, men skola och utbildning har gått från 21 till 32 procent. Det var den viktigaste frågan i valrörelsen, sedan sjönk den men nu är den tillbaka, säger Inizios analyschef Karin Nelsson.

– I februari dominerades debatten helt av invandring, nu börjar nivåerna balanseras någorlunda.

Samtidigt menar Karin Nelsson att den ökande betydelsen för skola och utbildning i mätningen, mycket väl kan ha att göra med integrationsutmaningen.

– Det kan ha med skola och utbildning att göra, att man tycker att det är viktigt att sätta fokus på det här med alla barn som sätts i skolan.

Karin Nelsson ser också en trend i att de politiska sakfrågorna kring lag och ordning ökar i vikt.

– Det kan ha göra med situationen inom polisen, om blåljuspersonalen och att det handlar om ordning och reda i förorten.

Intresset för den svenska ekonomin sjunker.

– Det går bra för Sverige, helt enkelt. Så det är inte riktigt där man har fokuset just nu, säger Karin Nelsson.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM