MP-politiker bakom kritiserad inbjudan

Salman al-Ouda, en världskänd konservativ imam som en gång var inspirationskälla till Usama bin Ladin, har bjudits in att tala i Malmö, rapporterar Sydsvenskan.

Bakom inbjudan står Syriska föreningen som leds av MP-politikern Kamal al-Rifai.

– Han är emot ISIS och alla de här extrema grupperna, säger han.

Sent på onsdagskvällen meddelade Kamal al-Rifai att han tar timeout från Miljöpartiet och kommer att överväga sitt medlemskap.

Det är Sydsvenskan som rapporterar om hur Syriska föreningen i Malmö bjudit in den världskända imamen Salman al-Ouda, en bokstavstrogen salafist, till den gala föreningen anordnar på lördag för att samla in pengar till Syriens barn.

Salman al-Ouda, en strängt konservativ saudier, har miljontals följare världen över och var en gång mentor åt Usama bin Ladin. Redan på 1990-talet tog han dock avstånd från terrorgruppen al-Qaida och enligt experter som Sydsvenskan talat med arbetar al-Ouda i dag för en "fredlig övergång till sharia", en bokstavstrogen form av den muslimska tron.

”Inte demokrat med svenska mått mätt”

Bakom inbjudan står Syriska föreningen i Malmö, som leds av MP-politikern Kamal al-Rifai. Han är ersättare i Burlövs kommunfullmäktige och sitter i MP:s styrelse i kommunen.

Islamologen Philip Halldén i Lund säger till tidningen att al-Ouda inte kan kallas demokrat "med svenska mått mätt”.

– Han var en inspirationskälla för Usama bin Ladin. De tillhörde en grupp som kritiserade den saudiska regimen för att den inte levde upp till sina höga ideal. Men så småningom tvingades mentorn ta avstånd från sin lärjunge.

Salman al-Ouda har tagit avstånd från våldsam jihadism men ses som en imam med konservativa värderingar och han har bland annat sagt att homosexualitet aldrig kan accepteras av islam. Han har också kallat Förintelsen för ”en myt av enorma proportioner”.

Aktiv i MP i Burlöv

MP-politikern Kamal al-Rifai säger till Aftonbladet han inte hade räknat med att inbjudan skulle uppmärksammas. Han säger också att al-Ouda tog avstånd från al-Qaida och bin Ladin redan 1993.

– Det är 23 år sedan. Han är emot Isis och alla de här extrema grupperna. Han berättar för alla, inte bara i Sverige utan i alla arabiska länder, att han är emot självmordsbombare och de som ansluter sig till sådana grupper. Jag ska också säga att det är oklart om han får visum i tid och kan komma.

Han vill se en fredlig övergång till sharia, hur ser du på det?

– Jag vet inte, jag är inte kunnig inom allt inom islam. Jag är en moderat muslim men vi har en gala för syriska barn och ska samla in pengar. Vi har mat och tänkte ha en riktigt trevlig dag. Vi har aldrig tänkt att det skulle bli något om den här imamen som vi bjudit in. Jag kan inte allt exakt om den här sharia-lagen.

Du är även aktiv inom Miljöpartiet, hur går det ihop med den här inbjudan?

– Om ni ska koppla det här till Miljöpartiet så hoppar jag av i dag. Jag har redan slutat gå på möten för länge sen. Jag är ersättare i kommunfullmäktige för det finns ingen annan som ville ta platsen men jag har aldrig varit på möte.

Men du är väl företrädare för partiet?

– Nej, jag är inte företrädare för Miljöpartiet.

Men du är ju ersättare för Miljöpartet i Burlöv?

– Jag är ersättare, men har aldrig varit i möte. Jag företräder inte Miljöpartiet.

Tar ”en timeout”

Vid 21-tiden på onsdagskvällen gick Miljöpartiet i Skåne ut med ett pressmeddelande där man meddelade att Kamal al-Rifai nu tar time out från partiet. Han uppges också överväga sitt medlemskap. Detta efter att flera tidningar under dagen rapporterat om att han bjudit in imamen Salman al-Ouda till ett evenemang i Malmö.

– Jag inser nu att mina uttalanden om Salman al-Ouda får stå enbart för mig och ingen annan. Jag har inte varit särskilt aktiv partiet på senare tid men kommer ändå att ta en timeout och får fundera på min framtid i partiet, säger Kamal al-Rifai.

Beskedet välkomnas av Fredrik Hanell, ordförande i Miljöpartiet i Skåne.

– Det är helt enkelt helt oförenligt att vara medlem i Miljöpartiet och samtidigt bjuda in företrädare som har åsikter som partiet fördömer, säger Hanell.

Även Awaz Modaber, ordförande i MP Burlöv, kommenterar Kamal al-Rifais beslut.

– Kamal har visat dåligt omdöme och uppenbarligen inte förstått att Miljöpartiet tar avstånd från all extremism och står upp för allas lika rätt. Har man inte förstått det hör man inte hemma i Miljöpartiet, säger Awaz Modaber.

Publisert:

LÄS VIDARE