Valet 2018

Kasselstrand: SD slits isär av destruktiva strider

Av: 

Kenan Habul

SAMHÄLLE

Han slängdes ut från Sverigedemokraterna efter flera år av strider med partiledningen.

Nu lovar Gustav Kasselstrand att ta SD-röster med sitt nystartade parti Alternativ för Sverige.

– Från att tidigare varit i opposition är SD i dag ett parti som slits isär av destruktiva strider och jakten på pengar, säger tidigare SDU-toppen Gustav Kasselstrand.

Gustav Kasselstrand stod på måndagskvällen på scenen på en nattklubb i centrala Stockholm och sluggande vilt mot sitt gamla parti, Sverigedemokraterna.

SD räcker inte till längre. Partiets tillstånd kan närmast beskrivas som paralyserat, sa han från scenen.

– Är Sverigedemokraterna lösningen på våra problem?

Den retoriska frågan möttes med burop från publiken. Den bestod av finklädda tidigare SD-medlemmar och andra som vill ha ett mer radikalt politiskt alternativ till Sverigedemokraterna.

De närvarande åt av plockmaten från buffén och jublade åt Kasselstrands utfall från scenen.

”SD är trötta, mätta och bekväma”

Med sina löner på 100 000-kronorsnivån är SD ”mätta, trötta och bekväma”, sa Kasselstrand.

– Från att tidigare varit i opposition är det i dag ett parti som slits isär av destruktiva strider och jakten på pengar.

I flera år ledde han ungdomsförbundet, SDU. Striderna med SD:s ledning har varit många och hårda men hösten 2015 fick Jimmie Åkesson nog. SD-ledningen uteslöt Kasselstrand och hans förtrogna ur partiet och bildade ett helt nytt ungdomsförbund.

Kasselstrand återkomst till den politiska scenen på måndagskvällen innehöll också en mörk beskrivning av läget i Sverige, som ”befinner sig på ruinens brant”.

– Sverige tjänar som ett skräckexempel i världen. Den snabbast dalande stjärnan i västvärlden.

”Grupp ska ställas mot grupp”

Orsaken för det står att finna i den ”oheliga allians” mellan politiker och journalister som förtigit sanningen för svenska folket.

Därför lovar han att ”prioritera svenskar framför utlänningar” och att ”ställa grupp mot grupp”.

– Vi är Sveriges återvandringsparti. Vi vill införa ett omedelbar asylstopp åtföljt av en aktiv återvandringspolitik. Utan dessa två åtgärder kan vi aldrig komma åt de problem som präglar vårt land, sa Kasselstrand.

Hans politiska förebilder är de högerextrema och populistiska partierna i Europa. Franska Front Nationale, österriska FPÖ och tyska AfD, Alternative für Deutschland.

De gamla partiernas tid är förbi menar Kasselstrand och lovar att ta in Alternativ för Sverige in i riksdagen efter höstens val.

– Det finns ett utbrett missnöje med de etablerade partierna i hela väljarkåren. Den här typen av partier kan snabbt dyka upp och utmana de gamla partierna som inte förstår vad som är på väg att hända, säger Kasselstrand till Aftonbladet efter talet.

”Halvfascistoida, unga män med Napoleonkomplex”

Utfallen mot sitt gamla parti, Sverigedemokraterna, beskriver han som ”konstruktiv kritik”.

Under den uppslitande konflikten hösten 2015 kallade SD:s gruppledare, Mattias Karlsson, Kasselstrand och hans närmaste för en skock ”halvfascistoida, självrättfärdiga, unga, arga män (eller kvinnor för den delen) med Napoleon-komplex”.

Hur påverkar den sortens kritik er trovärdighet?

– Jag tror att det framför allt påverkar hans trovärdighet.

Hur menar du?

– Sitter man på Facebook och skriver fyllestatusar om att andra människor är halvfascistoida då är det den personens trovärdighet som hotas allra mest, säger Gustav Kasselstrand.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Gustav Kasselstrand

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson