AKB vägrar ge besked i frågan som splittrar Alliansen

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Annie Lööf kräver ett tydligt besked från Anna Kinberg Batra om hur hon tänker hantera Sverigedemokraterna efter nästa val.

Men något sådant vill M-ledaren inte ge.

– Alliansen kommer återkomma med fler besked, särskilt politiska, ju närmare nästa val vi kommer, säger Kinberg Batra.

Den senaste tiden har beskeden om hur partierna tänker agera inför och efter nästa val duggat tätt. Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer gå till val som enskilda partier, trots att de nu sitter i regering ihop. Dessutom har statsminister Stefan Löfven (S) sagt att han inte tänker avgå självmant om de tre rödgröna partierna blir mindre än Alliansen.

På den borgerliga sidan går de fyra partierna till val tillsammans, som Alliansen. Men samtidigt ger man olika besked om hur man tänker agera efter valet. Både Liberalerna och Centerpartiet har hållit fast vid den linje som Alliansen hade under förra mandatperioden, att det block som blir störst ska få regera.

Annie Lööf vill ha svar av Kinberg Batra

Men Kristdemokraternas Ebba Busch Thor har sagt att det inte alls är säkert att man släpper fram Stefan Löfven som statsminister om Alliansen blir mindre. I stället skulle Alliansen kunna försöka regera i minoritet med något typ av stöd från Sverigedemokraterna.

M-ledaren Anna Kinberg Batra har varit tydlig med att hon inte vill regera eller samarbeta med SD. Men när det gäller frågan att regera med något typ av stöd av SD har hon inte satt ned foten.

I en intervju med Dagens Nyheter i helgen krävde C-ledaren Annie Lööf ett tydligt besked från M-ledaren.

– Jag och Jan Björklund markerar att vi inte kan tänka oss att ett samarbete eller aktivt stöd av SD. Jag utgår från att M vill hålla ihop Alliansen, sa hon till DN.

Vill inte ge något besked

Men något sådant besked vill Kinberg Batra inte ge. Det stod klart när Aftonbladet träffade henne i samband med att Moderaterna höll sitt förtroenderåd i Stockholm.

– Jag vill byta regering tillsammans med Annie Lööf. Vi söker mandat för en Alliansregering som också kan genomföra reformer som Sverige behöver. Det är det viktiga beskedet till väljarna. Stefan Löfven enda tydliga besked är ju att han vill sitta kvar, även om väljarna inte vill.

Är det ett problem för dig som Alliansledare att det kommer olika besked i frågan från partierna?

– Det vi ger gemensamma besked om är ju att vi trivs ihop, att vi utvecklar politiken ihop och att vi söker väljarnas förtroende ihop. Det är väldigt mycket mer än man kan säga om en regering som verkar ha tröttnat på sig själv redan i halvtid.

Men är det ett problem för dig att ni ger olika besked i just den här frågan, som rör SD?

– Det är två år till nästa val och jag tycker att man ska ha respekt för att väljarna får avgöra hur det går där. Det vi i Alliansen är överens om är väldigt mycket. Att Sverige behöver en annan regering och att Stefan Löfven inte kan räkna med att sitta kvar vad än väljarna vill.

Kommer det komma något gemensamt Alliansbesked i frågan?

– Framför allt vill vi bli det största regeringsunderlaget, det är vad vi jobbar stenhårt för tillsammans. Vi kommer återkomma med fler besked, särskilt politiska, ju närmare nästa val vi kommer.

Men kommer det komma ett gemensamt besked?

– Jag hoppas att vårt gemensamma besked blir att vi får väljarnas förtroende på valdagen. Det är två år dit, men Sverige förtjänar en ny regering och den vill jag leda.

I sitt tal på förtroenderådet, där partiets distriktledningar samlats, slog Kinberg Batra samtidigt fast att Stefan Löfvens agerande i regeringsfrågan är orimligt.

– Inget parti i 25-procentsklassen, eller ens i 30-procentsklassen, kan regera landet självt. Den som fortfarande tror det efter valet kommer märka det om inte förr så när han blir utbytt.

Få alla nyheter om politik i ditt flöde - följ Aftonbladets samhällsredaktion på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE