Kommunals tidigare kassör misstänks för mutbrott

Av: Isabelle Nordström, Jonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

SAMHÄLLE

Fackförbundet Kommunals förre kassör, Anders Bergström, har delgivits misstanke om mutbrott.

Han fick sparken efter Aftonbladets avslöjande om bland annat lyxig restaurangverksamhet, vidlyftig representation och shower med porrstjärnan Puma Swede på fackets egen krog.

– Jag har inga kommentarer, säger Anders Bergström.

SE OCKSÅ

Minidokumentär: Kommunalskandalen

En förundersökning har inletts mot Kommunals förre kassör Anders Bergström.

Det är efter Aftonbladets avslöjande om vidlyftig representation, gratis semestrar och nakenshower på fackets egen krog som åklagare Alf Johansson nu väljer att  delge Anders Bergström misstanke om mutbrott.

Begärt offentlig försvarare

Bergström är misstänkt för givande av muta i Stockholm under tiden 2014-2015 och Bergström har begärt att rätten förordnar en offentlig försvarare för honom.

Chefsåklagare Alf Johansson bekräftar att det har inletts en förundersökning mot Bergström.

– I begäran som gått in till domstolen framgår det att det handlar om misstanke om givande av muta någon gång under tiden 2014 till 2015, säger han.

Vem eller vilka ska ha tagit emot mutan?

– Det kan jag inte kommentera, säger Alf Johansson.

Aftonbladet kunde den 13 januari i år avslöja att Kommunal gått back med över 320 miljoner på att driva krog- och konferensverksamhet. Kommunal hade också vid ett par tillfällen hyrt ut lyxkrogen Metropol Palais till nakenshower och champagnetillställningar med porrstjärnan Puma Swede.

Styrelsen betalade inte

Aftonbladets granskning avslöjade också att ledamöter i styrelsen inte betalat för sig på förbundets hotell, och hur vidlyftiga representationsnotor för sprit och vin hade betalats för medlemmarnas pengar.

Det var efter bland annat dessa avslöjanden som Anders Bergström, då Kommunals kassör, fick sparken.

Tidigare i år inleddes även en förundersökning med anledning av Margot Wallströms lägenhetsaffär med Kommunal. I samband med Aftonbladets granskning kom det fram att utrikesministern hyrt en lägenhet av fackförbundet och utredningen om misstänkt muta pågår fortfarande.

Då kommenterade utrikesministern undersökningen med en skriftlig kommentar:

”Jag välkomnar en undersökning. Jag har ingenting att dölja och det är bra att det blir utklarat. Jag fortsätter att göra mitt jobb.”

Alf Johansson kan inte säga vilka personer man kommer att förhöra.

– I förundersökningar håller vi förhör och genomför de utredningsåtgärder som behöver vidtas, men vad utredningen handlar om kan jag inte kommentera, säger chefsåklagaren.

Han vill inte heller säga om det rör det rör Margot Wallströms lägenhetsaffär, Kommunals resor till London eller vistelser på Marholmen.

Bergström: Inga kommentarer

Själv vill Anders Bergström inte kommentera misstanken.

– Jag har inga kommentarer, säger han när Aftonbladet når honom.

När kommer du att ge kommentarer?

– Jag har inga kommentarer, säger Anders Bergström.

På Kommunal vill man inte heller säga något om misstankarna mot Anders Bergström.

– Vi kan inte kommentera pågående utredning, säger Helen Nordlund på Kommunals presstjänst.

Tomas Nilsson, som företräder utrikesminister Margot Wallström i utredningen, vill inte heller kommentera förundersökningen mer än att "han är förvånad över att den dragit ut så på tiden", skriver TT. I övrigt hänvisar han till åklagaren.

Publicerad: