Carl Schlyters besked: ”Jag kandiderar inte”

avPär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Riksdagsledamoten Carl Schlyter har pekats ut som en kandidat till nytt språkrör för Miljöpartiet om Gustav Fridolin tvingas bort.

Men nu meddelar MP-veteranen att det inte är aktuellt.

– Jag har igår meddelat valberedningen att jag inte kandiderar som språkrör, skriver Schlyter på Facebook.

I förra veckan, efter flera kaotiska veckor, meddelade språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin att de vill ha ett starkt mandat av ombuden på partiets kongress för att fortsätta leda Miljöpartiet. Valberedningen fick i uppdrag att återigen öppna upp sitt arbete och undersöka vilka personer som har starkast stöd.

En av de namn som lyfts fram som en kandidat att ta över som manligt språkrör, om Gustav Fridolin tvingas bort, är riksdagsledamoten och MP-veteranen Carl Schlyter.

Har meddelat valberedningen

Han har tidigare berättat att många partivänner hört av sig till honom med sitt stöd för en kandidatur. Men nu ger Schlyter, som satt som EU-parlamentariker för MP i många år, ett definitivt besked. I ett långt inlägg på Facebook skriver han att han under tisdagen meddelat valberedningen att han inte kommer att kandidera som språkrör. Han skriver:

”Efter att ha analyserat det läge vi befinner oss i, de negativa konsekvenserna av ett hastigt påkommet språkrörsbyte, utan en ordentlig diskussion om syftet med bytet och pratat med många partivänner har jag igår meddelat valberedningen att jag inte kandiderar som språkrör. Det blir mitt bidrag till att minska spekulationerna kring namn och börja diskutera hur vi kan fokusera på politiska framgångar.”

Vill att Romson och Fridolin sitter kvar

Carl Schlyter skriver också att han landat i att både Åsa Romson och Gustav Fridolin bör få förnyat mandat att leda partiet det kommande året fram tills nästa kongress. Han pekar bland annat på att en ny partisekreterare ska väljas.

”Vi får en ny partisekreterare som kan hjälpa oss med förnyelse av partiets arbete. Språkrören har sagt att de vill satsa mer på våra kärnfrågor. De har sjösatt processer (utredningar mm) som syftar till att generera sakpolitiska vinster, jag tycker de förtjänar en chans att ro dem i hamn.”

Samtidigt är han tydlig med att partiet behöver rycka upp sig - och förtydliga vilka värderingar man står för.”

”Jag tror mycket av osäkerheten kommit från att vi inte varit tydliga med samtliga våra värderingar. Om Zlatan missar målet så är alla trygga med att han inte siktade på läktaren. Vi behöver nu skapa samma trygghet i vart Miljöpartiets ideologi siktar.”

Även finansmarknadsminister Per Bolund har pekats ut, och nominerats, till att bli nytt språkrör. Han har sagt att han vill att de nuvarande språkrören sitter kvar, men han har inte gett besked om vad han sagt till valberedningen. Samtidigt har biståndsminister Isabella Lövin pekats ut som nytt kvinnligt språkrör om Åsa Romson saknar tillräckligt med stöd.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM