Svaret på kritiken: ”Vi driver regeringen framför oss”

MALMÖ. Muf har beskyllt Anna Kinberg Batra för att vara för försiktig - och kräver att hon gör mer för att få igenom Allianspolitik i riksdagen.

Nu svarar M:s partiledning på kritiken.

– Vi driver redan regeringen framför oss, säger partisekreteraren Tomas Tobé.

I dag samlades 1 700 moderater i Malmö för en två dagar lång samling, som de kallar för Sverigemötet. Inför mötet gick Moderata ungdomsförbundet, Muf, ut och kritiserade partiledaren Anna Kinberg Batra. Ungmoderaterna tycker att hon är alldeles för defensiv och behöver byta strategi. Man kräver att M-ledningen kämpar hårdare för att få igenom mer Allianspolitik i det osäkra parlamentariska läget som råder.

– Väljarna förväntar sig att man försöker få igenom sin politik och inte att man försöker slå rekord i KU-anmälningar och tillkännagivanden, sa Muf:s ordförande Rasmus Törnblom.

Han uppmanade Alliansledarna att lägga fram gemensamma motioner i riksdagen på framför allt fyra områden där man är överens: reformera Lagen om anställningsskydd (Las), sänkta lönetrösklar, införa friare hyressättningar och enklare byggregler.

Svarar på kritiken

I dag svarade M-ledningen på kritiken. Partisekreteraren Tomas Tobé säger att de borgerliga partierna redan gör mycket gemensamt.

– Vi lägger fram gemensamma förslag i princip varje vecka. Väldigt många av dem blir också riksdagsbeslut. Det är det som gjort att vi kunnat driva regeringen framför oss när det gäller migrationspolitiken, att rädda Bromma flygplats eller se till att Förbifart Stockholm kan fortsätta. Det är ett arbete som fortsätter.

Han tolkar Muf:s kritik som att de ”väldigt gärna vill ha Anna Kinberg Batra som statsminister”.

– Det håller jag med dem om. Sedan är det så klart ett ungdomsförbunds roll att komma med lite olika synpunkter på oss, säger Tobé.

De fyra Allianspartierna har i dag ett lösare samarbete men har sagt att man ska samla sig i god tid innan nästa val.

– Vi har ett gemensamt arbete i Alliansen men det är klart att varje parti nu ska få lite tid att utveckla sin egen politik. Det tror jag är bra för Alliansen. Problemet inför förra valet var att vi saknade förslag från de olika partierna och att vi inte hade tillräcklig stark reformagenda. Det ska vi se till att vi får, säger Tobé.

Vill se skärpta straff för de som attackerar blåljuspersonal

Tidigare i dag presenterade partisekreteraren också flera nya politiska förslag. Moderaterna vill skärpa straffen för de som attackerar polis och räddningstjänst, så kallad ”blåljuspersonal”. Det handlar bland annat om skärpta straff för våld mot tjänsteman och skärpta straff för de som angriper väsentliga samhällsfunktioner.

– Jag har besökt väldigt mycket av det som brukar beskrivas som utanförskapsområden. Det jag kan konstatera är att det där finns en avsaknad av lag och ordning. Det är helt orimligt och därför måste det nu bli skärpta straff och vi måste börja vända den här utvecklingen, säger Tobé.

Ni hade själv regeringsmakten under åtta år. Varför gjorde ni inte mer då?

– Vi gjorde mycket och såg bland annat till att det blev fler poliser. Men jag tycker att även vi hade behövt göra mer när det gäller framför allt blåljuspersonalen. Nu har ju attackerna ökat vad det verkar, så då är det naturligt för oss att lägga de här förslagen.

Publisert: