Flyktingmottagandet i Sverige

Dubbelt så många överklaganden nästa år

Av: 

Olof Svensson

Jonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

Migrationsverket skriver ner prognosen över antalet asylsökande som beräknas komma till Sverige i år.

29 000 människor väntas söka asyl - vilket kan jämföras med nära 163 000 förra året.

Samtidigt kommer antalet som överklagar beslut om utvisning nästan att fördubblas nästa år.

Under 2015 sökte nära 163 000 människor asyl i Sverige, dubbelt så många människor som föregående år. Sedan dess har Sverige har infört gränskontroller och på andra sätt stramat åt migrationspolitiken. Samtidigt har EU förstärkt de yttre gränserna och slutit ett avtal med Turkiet.

I dag släpper Migrationsverket en ny prognos över hur många asylsökande som beräknas komma till Sverige framöver.

550 asylsökande per vecka

Migrationsverket räknar med 29 000 asylsökande i år, varav 2 400 är ensamkommande barn. Antalet asylsökande minskar totalt med 6 500 personer sedan förra prognosen som släpptes i juli.

Migrationsverket grundar sin prognos på att överenskommelsen mellan EU och Turkiet sannolikt kommer att upprätthållas året ut. Det är också fortsatt svårt för asylsökande att ta sig fram på den så kallade Balkanrutten och passera gräns och id-kontrollerna i Österrike, Tyskland, Norge, Danmark och Sverige. "De migranter som anländer till Sverige via Italien förväntas heller inte öka under årets sista två månader. Detta gör att en fortsatt utveckling med cirka 550 asylsökande per vecka är den mest sannolika." står det i prognosen.

Dubbelt så många ärenden till domstol

Samtidigt ökar osäkerheten efter sex månader. Om överenskommelsen mellan EU och Turkiet avslutas någongång under första halvåret av 2017 kommer det leda till ett stort antal asylsökande i både Europa och Sverige, står det i prognosen.

Migrationsverket kommer att fatta betydligt fler beslut i asylärenden. I år räknar myndigheten med 108 000 beslut, förra året var antalet 58 000.

– Det är fler beslut än någonsin tidigare, säger Mikael Ribbenvik, vikarierande generaldirektör på Migrationsverket.

Samtidigt kommer antalet som överklagar beslut om utvisning eller avvisning öka rejält. I år väntas 22 000 ärenden överlämnas till Migrationsdomstol - nästa år beräknas antalet vara 40 600, alltså nästan dubbelt så många.

– Domstolar har förberett sig på detta sedan en längre tid tillbaka, säger Mikael Ribbenvik.

Kan få beslut om utvisning vid 17

Migrationsverket skriver vidare att 23 000 ensamkommande barn vid ingången av 2017 antas vänta på beslut i sitt asylärende. Cirka en tredjedel av dessa beräknas få sitt beslut vid myndig ålder, majoriteten rör asylsökande från Afghanistan.

"I de fall då det saknas ett individuellt skyddsbehov kommer dessa personer sannolikt att utvisas om de är 17 år och sex månader eller äldre i och med ett nytt rättsligt ställningstagande från Migrationsverket" står det i prognosen.

Mikael Ribbenvik förklarar däremot att de som får beslut om utvisning innan de är 18 kommer få stanna i Sverige tills de fyller 18.

– Förändringen är att är du så pass gammal och du inte har ett skyddsbehov så får du en uppskjuten verkställighet i stället, du får åka när du har blivit vuxen, säger han.

Enligt Ribbenvik kommer förändringar i asylreglerna däremot leda till att fler som söker asyl som barn i framtiden kommer att få återvända.

– Många barn har fått tillstånd på grund av att det inte har gått att resa hem. Tidigare fick barnen permanent, nu får man tidsbegränsat uppehållstillstånd. När de blir vuxna kommer de få resa hem, om de inte har skyddsbehov.

Förändring för kommunerna

En annan stor förändring kommer enligt Ribbenvik att handla om kommunernas mottagande.

– Det som kommer prägla nästa år är att hitta kommunplatser till alla som har fått uppehållstillstånd. Där har många signalerat att man kommer ha svårt att klara det, samtidigt har regeringen infört en tvingande lagstiftning, att man är skyldig att ta emot, säger han.

Prognosen för hur många nyanlända med uppehållstillstånd som kommunerna kommer att ta emot är 69 900 år 2016 och 79 900 år 2017. Det innebär en nedskrivning jämfört med juliprognosen. Majoriteten hittar boende på egen hand medan drygt 20 000 i år kommer att anvisas till kommunerna. Nästa år är siffran 30 500.

ANNONS

Nu kan du shoppa säsongens nyheter hos Ellos - trendsäkert mode för alla tillfällen!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Det nya asyl-Sverige – de kommer hit nu
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Flyktingmottagandet i Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingmottagandet i Sverige