C om pressen från M: ”De försöker spela bort korten”

Av: Pär Karlsson

Publicerad:

Den interna allianspressen är hård på Annie Lööf och Jan Björklund att släppa kravet på att en borgerlig regering måste förankras hos Socialdemokraterna.

Men Centerpartiet slår tillbaka och lägger i stället ansvaret på Moderaterna - och Socialdemokraterna.

– De försöker spela bort korten genom att sätta press på oss andra, säger en C-källa.

Både före och efter valet har allianspartierna gett beskedet att man vill bilda en gemensam regering. När M-ledaren Ulf Kristersson fick i uppdrag av talmannen att sondera möjligheterna för att bilda en regering var det också en sådan han sade sig vilja bilda.

Men Kristerssons utgångsläge är tufft. Både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har sagt att man kommer att rösta nej till en alliansregering. Om ingen av dem ändrar sig blir en sådan regering omöjlig då den har en majoritet emot sig i riksdagen.

Men dessutom tvingas Kristersson, som i dag hade ett möte med Stefan Löfven (S), att hantera att Alliansen inte heller är överens om hur man ska gå vidare framåt.

1 av 3 | Foto: PETER WIXTRÖM
Ulf KRistersson (M) och Stefan Löfven (S) vid en debatt under Prideveckan i Stockholm.

”Ger intrycket av att S får vetorätt”

Både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) har sagt att man inte kommer att sätta sig i en alliansregering som kräver stöd av Sverigedemokraterna. Därför kräver man att regeringen förankras hos Socialdemokraterna.

Moderaterna och Kristdemokraterna menar i stället att man bör testa stödet för en alliansregering, även om S säger nej.

I fredags sa Ulf Kristersson så här om den linje som C och L företräder:

– Det finns goda skäl för deras linje, men jag tycker svagheten var att det lätt ger intrycket av att S får vetorätt mot om vi ska bilda en regering. I längden tror jag det blir ett svårt sätt att förhålla sig så som de gör.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om hur irritationen är stor inom både KD och M. Enligt vad Aftonbladet erfar ses Lööf och Björklund som de som står i vägen för att en alliansregering ens ska kunna testa sitt stöd i riksdagen.

Men inom Centerpartiet köper man inte den bild som målas upp, om att det är de liberala partierna som måste förändra sin position. I stället pekar man frustrerat mot de större partierna och menar att ansvaret vilar tungt på Ulf Kristersson, och även på Stefan Löfven.

”De försöker spela bort korten”

Det är de två som måste komma överens, menar man.

– Om man tittar på majoritetsförhållandena i riksdagen finns det tre stora partier. SD, M och S. För att det ska kunna bli en hållbar lösning som är något så när realistisk måste den inkludera minst två av de partierna. Eftersom både S och M uteslutit SD så vilar ett tungt ansvar kring den här situationen både på M och S. Det tror jag de vet om också, säger en C-källa.

En uppgiftslämnare säger att det är politiskt spel som ligger bakom M:s agerande.

– De försöker spela bort korten genom att sätta press på andra. Men M och S har ett stort ansvar i det här parlamentariska läget.

Publicerad:

LÄS VIDARE