Valet 2018

V tar strid om talmanspost – nominerar egen kandidat

Vänsterpartiet nominerar kandidat till vice talman

Av: 

Olof Svensson

Jonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

Vänsterpartiet tar strid om posten som andre vice talman – och nominerar en egen kandidat.

Det meddelar V-ledaren Jonas Sjöstedt på en pressträff i dag.

– Björn Söder kan omöjligen företräda alla svenskar. Vi ser honom som diskvalificerad för uppdraget, säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet väljer att lägga fram en motkandidat – Lotta Johnsson Fornarve – till Sverigedemokraternas förslag som andre vice talman, Björn Söder.

– SD är ett parti som öppet uttrycker rasistiska åsikter. De kan inte företräda oss, de kan inte företräda riksdagen. Björn Söder har uttryckt kraftigt homofoba åsikter, han har talat om att judar och samer inte är svenskar. Han kan omöjligen företräda alla svenskar. Vi ser honom som diskvalificerad för uppdraget, säger Jonas Sjöstedt.

Sjöstedt säger att han uppmanat Centerpartiet att lägga fram en egen kandidat till posten. I så fall är Vänsterpartiet beredda att rösta på den personen.

– Vi har uppmanat C att ställa upp en motkandidat till Björn Söder, vi har dessvärre fått besked att man inte tänker utmana Björn Söder. Jag beklagar det, jag hoppas att de ändrar sig – men inget tyder på att det är så, säger Jonas Sjöstedt.

Upp till bevis

Jonas Sjöstedt säger vidare att Vänsterpartiet begär sluten omröstning i talmansvalet. Om någon begär sluten omröstning så blir det det, enligt V-ledaren.

– Vi erbjuder riksdagens alla andra partier att rösta på en kandidat som kan företräda alla svenskar och riksdagen, säger Jonas Sjöstedt.

– Upp till bevis, Jan Björklund och Annie Lööf, kommer ni medverka till att Björn Söder blir talman? säger Jonas Sjöstedt.

Lotta Johnsson Fornarve, 62, har suttit i riksdagen sedan 2014. Sedan 2017 är hon partiets försvarspolitiska talesperson och sitter i riksdagens försvarsutskott.

Aftonbladet har sökt Centerpartiet och Liberalerna. Centerpartiet meddelar att Alliansen kommer att återkomma med ett gemensamt svar.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Valet 2018

LÄS VIDARE

Ännu ingen enighet inom Alliansen

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Vänsterpartiet

Jonas Sjöstedt

Centerpartiet