Vill stoppa talare på islamisk konferens: Har kopplingar till Muslimska brödraskapet

avJonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholms stad försöker nu stoppa talare från den Islamiska Förbundets konferens i helgen.

Konferensen hålls i stadens lokaler på Åsö gymnasium på Södermalm.

– Två av talarna representerar förbundet ECFR som har kopplingar till Muslimska brödraskapet, säger Erik Slottner (KD), trygghetsborgarråd.

I morgon inleder Islamiska Förbundet sin konferens på Åsö Gymnasium i Stockholm.

Förbundet hyr lokalerna av Stockholms stad – men nu agerar politiker inom förvaltningen för att försöka stoppa vissa talare från att komma till konferensen.

Anledningen är att de verkar för organisationer som misstänks ha kopplingar till Muslimska brödraskapet.

1 av 2 | Foto: TT
Erik Slottner (KD).

– Två av talarna de representerar förbundet ECFR (European Council for Fatwa and Research) som har kopplingar till Muslimska brödraskapet – som har som slutmål en stat baserad på sharialagar. Muslimska brödraskapet är ju inte en organisation som kan sägas stå bakom vår syn på demokratiska rättsprinciper på jämställdhet mellan könen. Det bör i sig vara grund för att inte hyra ut lokalerna till konferensen, säger Erik Slottner (KD), äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad.

Forskaren: ”Är paraplyorganisationer”

Terrorforskaren Magnus Ranstorp menar att föreläsarna Essam Al-Bashir och Khaled Hashany är knutna till organisationerna EXFR och FIOE, som är paraplyorganisationer skapade av Muslimska brödraskapet.

”Vem hävdar ECFR och FIOE är Muslimska Brödraskapet? Jo, högsta underrättelsekoordinatorn i Storbritannien Sir Charles Farr”, skriver Magnus Ranstorp på Twitter.

Magnus Ranstorp säger till Aftonbladet att Charles Farr vittnade i det brittiska parlamentet med just de uppgifterna.

– I den rapport som han skrev så hävdade han kategoriskt att FIOE är Muslimska brödraskapet.

Även förra året tvingades Islamiska Förbundet att i all hast avboka föreläsare efter att man bjudit in den egyptiske imamen Abdelkhalek Alsharif, som fällt flera antisemitiska uttalanden.

”Hoppas konferensen stoppas”

Stockholms stad försöker nu agera för att stoppa de båda talarna.

– Det verkar från Åsö Gymnasium att man hyr ut för att man har gjort det förut. Man gör ingen koll på de som ska tala och det tycker jag är viktigt är att man gör. Jag hoppas att den här konferensen stoppas eller att man åtminstone stoppar de här talarna som man misstänker inte står bakom de här principerna, säger Erik Slottner.

Aftonbladet söker Islamiska Förbundet för en kommentar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM