Duckade frågan om flyktingsamarbete

SAMHÄLLE

Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven drabbade samman om regeringsfrågan.

Efter tv-duellen vägrade M-ledaren ge klara besked på vilka frågor hon vill samarbeta med SD om.

Hon duckade upprepade gånger frågan om det är om flyktingpolitiken.

Foto: Andreas Bardell
Anna Kinberg Batra

Frågan om det framtida politiska klimatet dominerade duellen mellan Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra på onsdagskvällen.

När M-ledaren mötte pressen efter sändningen fick hon upprepade gånger frågan vad det är för samarbete hon kan tänka sig med SD i riksdagen och om det är på flyktingområdet.

– Jag tror inte det är aktuellt, där skulle jag mycket hellre se en överenskommelse med Socialdemokraterna om vi skulle kunna få en långsiktigt hållbar migrationspolitik.

Ska jag tolka det som att du utesluter att det blir ett samarbete om flyktingfrågan?

– Jag förstår att många är nyfikna på det politiska spelet men för mig är det det politiska innehållet och resultatet som är avgörande. Det är därför jag vill regera med Alliansen. Det är därför jag också tycker att Sverige behöver en långsiktigt hållbar migrationspolitik som håller under lång tid. Den tror jag gärna skulle byggas på blocköverskridande samarbete med Socialdemokraterna.

Kan du tänka dig att samarbeta med SD också?

– Jag kan inte se att det är aktuellt nej.

Enstaka frågor

Liberalernas ledare Jan Björklund krävde i veckan att Anna Kinberg Batra preciserar vad det innebär att hon vill förhandla med SD i riksdagen.

Kinberg Batra upprepade att hon inte tänker förhandla om regeringsfrågan eller om budgeten. Hon gav däremot inga närmare besked om vilka samarbetsområden hon ser.

– Det jag har gett besked om är att vi moderater har hävt den princip vi har haft, att inte tala med dem i politiska frågor alls. Det kan finnas enstaka frågor i riksdagens utskott där det finns förutsättningar att komma överens. Men först och främst vill jag genomföra så mycket moderatpolitik som möjligt, sa hon.

Löfven: Hårresande

Stefan Löfven sa efter debatten att frågetecknen om regeringsfrågan finns kvar.

– Att vilja kasta ut Sverige i ett svårt politiskt läge för att samarbeta med Sverigedemokraterna är hårresande, sa Löfven.

Han ville däremot inte ge något konkret svar på om turbulensen i Alliansen fått honom att tänka om angående framtida samarbeten, till exempel med L och C.

– Jag har ju hållit samma princip hela tiden, att vi behöver blocköverskridande samarbeten, inte minst när det parlamentariska läget är svårt, vilket det är nu. Det finns en del som tyder på att det blir svårt även efter 2018, det är Moderatledaren som håller på att vackla hit och dit.