Gamov ska ge ut bok om SD i valrörelsen

Riksdagsledamoten Pavel Gamov tvingades lämna Sverigedemokraterna under hot om uteslutning.
Nu riktar han hård kritik mot sitt gamla partis ledning och planerar att ge ut en bok om SD mitt i valrörelsen.
– SD har en väldigt destruktiv och sekteristisk miljö och kultur, säger han.

Pavel Gamov.
Pavel Gamov.

Tre politiska vildar i riksdagen har bildat en ny politisk grupp - ”Sveriges partipolitiskt oberoende lista” (SVPOL).

Det handlar om tre före detta sverigedemokrater - Margareta Larsson, Hanna Wigh och Pavel Gamov - som alla under uppmärksammade former lämnat SD.

Den som senast blev vilde är Pavel Gamov, som var SD:s ledamot i EU-nämnden. Under hot om uteslutning lämnade han partiet i början av november till följd av en uppmärksammad bjudresa till Ryssland där han betett sig illa. Bland annat så anklagade en före detta partikramrat Gamov för att ha kränkt henne upprepade gånger under vistelsen i Moskva.

Sitter kvar i riksdagen

Men Gamov meddelade att han tänkte sitta kvar i riksdagen under resten av mandatperioden.

– Vår grupp är inte ett politiskt parti utan en grupp för att vi ska kunna åtnjuta och ta del av det ekonomiska stödet som kallas för kanslistöd. Vi vill ha ett eget kansli och kunna anställa tjänstemän som ska kunna vara behjälpliga i riksdagsarbetet. Vår tanke är att sitta kvar resten av mandatperioden och sköta det uppdraget, säger Gamov.

Han har fortsatt att gå på voteringarna i riksdagen och betecknar sig i dag för nationalkonservativ.

– Jag har röstat som SD och kommer med stor sannolikhet fortsätta göra det, om det inte är någon fråga där skiljer mig. Det har funnits omdiskuterade frågor där jag inte hållit med, som till exempel värdlandsavtalet med Nato där det var mycket diskussioner inom SD.

Gamov kommer att sitta kvar på sin plats i EU-nämnden och säger att han kommer ”driva den politik som han drivit tidigare”.

–  Men kanske mer nationalistiskt och konservativt. För jag tycker att SD har svikit många av sina tidigare värderingar, det som människor har röstat på. SD i min värld är ett parti som kan byta åsikt i vilken fråga som helst när som helst.

Planerar att ge ut bok i valrörelsen

Pavel Gamov är i dag mycket kritisk mot framför allt partiledningen i SD.

– Jag tycker att partiet har blivit väldigt urvattnat och jag vet att det finns väldigt många i partiet som är väldigt upprörda över det, som tycker att partiledningen driver partiet i en viss riktning där man knappt känner igen dem. Man byter fot i många frågor och man vill åt ministerposter och man vill sälja sin själ för att komma in i de fina Moderatsalongerna. Jag har väldigt svårt för det.

Han planerar också att skriva en bok om sina cirka tio år i SD.

– Jag planerar att släppa den i augusti före valrörelsen där jag kommer berätta om mina år i partiet och om människor i partiet.

Gamov berättar också att han tänker sluta med politiken när mandatperioden är över.

– Partipolitiken är en väldigt smutsig bransch som tar fram det värsta hos människor. Framför allt SD har en väldigt destruktiv och sekteristisk miljö och kultur.

Pavel Gamov vill inte kommentera den mycket uppmärksammade och kritiserade resan till Ryssland.

– Jag kommer att ge min bild av Rysslandsresan inom kort.

SD-Karlsson: ”Det är förkastligt”

Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, dömer helt ut både Gamov och det han säger.

– För det första skulle jag inte använda Gamov som sanningsvittne kring någonting över huvud taget. Jag tycker att han borde ha bränt allt förtroende hos de flesta vid det här laget.

Han säger så här om Gamovs anklagelser om att SD blivit för urvattnat:

– Det är svårbegripligt. I våra kärnfrågor migration, integration så har vi snarare skärpt vår politik de senaste åren. Jag vet att det finns krafter på den yttersta högerkanten som Gamov har lierat sig med som försöker bygga en mytbild om att SD skulle vara liberaliserat och att vi anpassar oss till M. Det finns ingen substans i det.

Vad anser du om att han kommer sitta kvar i EU-nämnden?

– Det är väl bra om han vill börja jobba där nu, för det har han inte gjort så mycket innan. Det är bedrövligt att han gör på det här sättet. Han har inget mandat över huvud taget att sitta i riksdagen och än mindre i EU-nämnden.

Hur ser du på den nya gruppen som vildarna i riksdagen bildat?

– De gör de för att tillförskaffa sig mer skattemedel än vad de redan gör. Det är moraliskt förkastligt. De borde samtliga lämna riksdagen och ge plats för folk som har partiets förtroende och företräder partiets politik. Det är vad väljarna har velat se.

Publisert: