– FRA-lagen hör inte hemma i en modern rättsstat

Av: Simon Andrén

Publicerad:
Uppdaterad:

Fp-toppar till attack – mot regeringen

1 av 3 | Foto: Foto: David Bergström
FRA-lagen är integritetskränkande, skriver i dag före detta folkpartiledaren Maria Leissner och kollegorna Ola Ullsten, Bengt Westerberg, Camilla Lindberg, Maria Lundqvist-Brömster, Birgitta Ohlsson och Cecilia Wikström.

Flera tunga folkpartister går i dag till hårt angrepp på regeringen.

Orsak: den omstridda FRA-lagen.

– Lagen hör inte hemma i en modern rättsstat, skriver Bengt Westerberg, Maria Leissner och Ola Ullsten.

Uppmaningen kommer från sju av folkpartiets mest tongivande personer. Budskapet är tydligt – regeringen måste backa om FRA-lagen som riksdagen röstade igenom för en dryg månad sen.

– Vi vädjar till regeringen att ta ett steg tillbaka och öppna för en ny och förutsättningslös diskussion, skriver folkpartisterna i DN.

Vänder sig emot

Godkännandet av FRA-lagen innebär att Försvarets radioanstalt från och med årsskiftet har rätt att avlyssna all kabelburen trafik som passerar Sveriges gränser.

– Vad vi vänder oss emot är den lösningen som är implicerad i FRA-lagen och som innebär att även andra än brottsmisstänkta ska kunna utsättas för integritetskränkningar, skriver folkpartisterna.

Bör lyssna

FRA-lagen väckte massiva protester över hela landet. Trots det har statsminister Fredrik Reinfeldt meddelat att beslutet inte rivs upp. Han har sedan undvikit debatten – något de sju folkpartisterna kritiserar hårt.

– Regeringen bör lyssna på svenska folkets kritik och välgrundade argument.

Publicerad: