M-toppen hånar politiker – genom sin hunds Facebookkonto

avMalin Wigen

Under namnet ”Annie Schäfer” skriver politikern Fredrik Röjd hånfulla och kränkande kommentarer om andra politiker på Facebook, avslöjar Ljusdals-Posten. Han själv hävdar att det är satir, men en partikollega bekräftar att det handlar om att håna.

1 av 3 | Foto: Skärmdump Facebook
”Annie Schäfer”.

”Annie Schäfer” heter en av profilerna på Facebook. Profilen brukar kommentera på inläggen på Ljusdals-Postens Facebooksida och föra fram kritik mot kommunala tjänstemän och chefer, avgångskrav och hånfulla kommentarer mot andra politiker.

Enligt tidningen så berör mängder av kommentarerna före detta kommunalrådet Roland Bäckman (S). I inlägg på politikern Torsten Hellströms (M) Facebooksida skriver ”Annie Schäfer” om S-politikern och jämför denne med en ”fet orangutang” ett övergött svin och en skabbräv.

Åkte precis förbi Måga. Såg en kraftig rödräv med skabb efter Rv83” Har du sett något liknande där” och ”Det händer mycket i Måga! Tror jag nyss såg en Orangutang där! (Viss brukar väl de vara rödhåriga och feta?).

Han ligger bakom kontot

Den som ligger bakom kontot är Moderaternas ordförande i Ljusdal, Fredrik Röjd. Det är hans egna hund som är ansiktet utåt. Han dementerar att kommentarerna handlar om S-politikern.

– Det var ett tillfälle jag såg en skabbräv och då skrev jag det till en kamrat på Facebook. Det var en rapport om en faktisk viltobservation.

Samma förklaring har han för kommentaren gällande orangutangen.

– Det skrev jag också på en kompis sida, jag såg en orangutang. Jag försökte göra mig lustig, det är satir liksom.

Han säger dock att han vid ett antal tillfällen hamnat i diskussion med S-politikern, genom sitt Facebookkonto.

”Är ett uppenbart satirkonto”

Han har tidigare fått kritik för Facebookinlägg - när han var rektor skrev han att örfilar är världens mest pedagogiska metod. Han hotades med arbetsrättsliga åtgärder – men det blev en skriftlig tillsägelse från arbetsgivaren och en time out från politiken i Ljusdal, skriver Ljusdals-Posten. Nu har han skapat ett konto som enligt honom är ett ”uppenbart satirkonto”. Han vill nämligen inte skriva under sitt eget namn.

– Folk har svårt att skilja från vad en offentlig person har skrivit och från vad en privatperson har skrivit. Jag skulle kunna skriva under i eget namn men det är svårt för folk att se skillnad på vad som är privatperson och inte, säger han.

Det främsta syftet med kontot enligt honom är att hålla kontakt med människor och skriva om ”småtrevliga saker” – som vad husse sysslar med till exempel.

– Det är ganska uppenbart att det inte är en hund som skriver.

Fredrik Röjd tillägger att han för redan tre månader sedan beslutat sig för att avgå som ordförande för Nya Moderaterna i Ljusdal.

Fredrik Röjds partikollega Torsten Hellström (M) har inte några synpunkter på att Röjd använder ett fejkkonto, skriver Ljusdals-Posten. Men enligt honom handlar de elaka kommentarerna om Roland Bäckman –  där de nämner honom som fet orangutang och rödräv.

– Det är Roland Bäckmans jargong privat det handlar om lite, han är väldigt elak själv när han får chansen. Han bjuder faktiskt in till de här påhoppen, säger Torsten Hellström, till tidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ljusdal

Facebook

Politik