M lovar sänkt skatt för pensionärer

avJosefine Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

STRÄNGNÄS. Moderaterna går till val på att sänka skatten ytterligare för pensionärer.

Med partiets förslag tas den kritiserade skatteklyftan, den så kallade pensionärsskatten, mellan arbete och pensioner bort helt.

– Det blir samma beskattning, säger partiledaren Ulf Kristersson.

I dag höll Moderaternas partiledare Ulf Kristersson sitt första sommartal, och detta skedde i Ugglans park i Strängnäs, hans hemstad. I publiken satt bland annat hans mamma Karin.

1 av 7 | Foto: URBAN ANDERSSON
Moderatledaren Ulf Kristersson sommartalar i Strängnäs.

Innan talet höll Kristersson en pressträff, där han berättade att Moderaterna vill sänka skatten ytterligare för pensionärer nästa mandatperiod, med ytterligare 4,4 miljarder kronor.

Det ger en skattesänkning på 200 till 300 kronor i månaden för den som har en månatlig pension på mellan 13 000 och 17 000 kronor.

Beskedet innebär att den skatteklyfta mellan arbete och pension, som uppstod när Alliansregeringen genomförde sina jobbskatteavdrag och som av de politiska motståndarna kallats för ”pensionärsskatten”, nu helt slopas. Detta inkluderar det nya jobbskatteavdrag som M vill genomföra om man vinner valet.

– Det här innebär två saker. Den som har jobbat ett helt arbetsliv men inte haft så hög lön kommer att få bättre pension än om man inte jobbat alls. Det andra är att vi tar bort skillnaden i skatt mellan lön och pension, det blir samma beskattning, säger Ulf Kristersson.

Lovar att ta bort skatteklyfta

Tidigare har Socialdemokraterna, men även Kristdemokraterna, lovat att ta bort skatteklyftan som drabbar pensionärer.

M-ledaren tycker dock inte att den skatteklyfta som infördes av Alliansregeringen, som skapat stor irritation bland landets pensionärsorganisationer, var fel.

– Nej, jobbskatteavdragen gjorde det mer lönsamt att börja arbeta för den som annars levde på bidrag. Det var absolut nödvändigt, då vi hade väldigt många som levde på bidrag i Sverige. Jag tror ingen skulle ha kommit på idén att sänka skatten för pensionärer om vi inte hade gått före och sänkt skatt på arbete.

– Men det ligger inget egenvärde i detta. Jag förstår att det ha måste ha lönat sig att ha jobbat också, inte bara att arbeta. Och nu löser vi flera problem på en gång.

Vill prioritera annorlunda

Just gruppen pensionärer som har arbetet menar Kristersson måste få det bättre.

– Vi har höjt pensioner för de som allra lägst pensioner, de som aldrig har jobbat. När man höjer deras pensioner men inte den för de som jobbat ett helt liv, men kanske halvtid innebär det att skillnaderna blir så små att de knappt syns över huvud taget. Ska man ändra det måste man sänka skatten på de lägre upp till normala pensionerna och ta bort skillnaderna helt mellanlön och pension.

– Då får de klart bättre pensioner än de som inte jobbat över huvud taget.

Hur ska ni betala det här, ska ni höja andra skatter?

– Vi visade i vår vårmotion att vi kan finansiera våra löften. Vi kommer komma tillbaka i vårt valmanifest med vårt samlade reformpaket inför valet. Vi kommer att finansiera detta, det är inte svårt att prioritera annorlunda än vad den här regeringen har gjort.

Finansminister Magdalena Andersson (S) välkomnar Moderaternas besked som hon kallar en tvärvändning under galgen.

– Det är i grunden bra att de tänker om, det är ju i grunden Moderaterna som har skapat den här straffskatten för pensionärer. Deras idé var ju att det här skulle skapa en massa nya jobb, vilket var en väldigt konstig tanke som de hållit fast vid fram tills för några veckor sedan.

Hon säger dock att konflikten kring välfärden är långt ifrån över.

– M och hela Alliansen vill sänka skatten enormt mycket. Jag är orolig för hur de ska få ihop det om de får möjlighet att bilda regering för det krävs under nästa mandatperiod stora investeringar i bland annat skolor, förskolor och äldreboenden. Vi kommer dessutom behöva anställa mycket personal. Allt det skulle riskeras med deras enorma skattesänkariver.

De har varit Moderaterna partiledare genom åren 01:14
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2018

Välfärd

Pension