KD-toppen: ”Jag gjorde fel”

avAnders Johansson, Mattias Sandberg, Richard Aschberg

Caroline Szyber har lämnat flera olika versioner om sina Italien-resor.

Nu medger KD-toppen att hon lämnat felaktiga uppgifter – efter Aftonbladets avslöjande.

”Jag gjorde fel”, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

I sin rättelse till riksdagen uppgav Caroline Szyber att hennes familj följde med i sista stund – och att de bodde i de rum som redan bokats för hennes räkning.

1 av 3 | Foto: ANDREAS BARDELL
Caroline Szyber, 36, är en av KD:s frontfigurer under valrörelsen.

Varför uppgav du inte för riksdagen att det i båda fallen i Italien handlade om rum för flera personer?

– Jag gjorde fel. Utöver mejlet har jag talat med ledamotsadministrationen flera gånger, det spelar ingen roll i vilken typ av rum man bor. Enligt riksdagens regler ska det alltid göras avdrag på 25 procent. Jag har bett om ursäkt, har korrigerat detta och betalar 5 700 kronor till riksdagen. Jag är uppriktigt ledsen och det kommer inte upprepas.

Varför uppgav du på ditt officiella Twitterkonto att ni bodde i singelrum när det rörde sig om en juniorsvit respektive familjerum?

– Jag menade boende i ett rum. Men tweeten gav ett felaktigt intryck, varför jag tog bort den.

Caroline Szyber har vid flera tillfällen uppgivit att hennes familj inte inneburit någon merkostnad för skattebetalarna.

Du säger att hotellen inte inneburit någon merkostnad. Men om du väljer att boka ditt boende i Italien själv – hur kan det då inte innebära en merkostnad om du bokar en juniorsvit och ett familjerum?

– Mina kostnader översteg inte de kostnader som fanns i planering och kostnadskalkyl. Men oavsett, var det fel och därför betalar jag 5 700 kronor till riksdagen. Inför Venedig togs en reseplanering och kostnadskalkyl fram. Vice talman i Riksdagen har på förhand godkänt reseplaneringen, såväl som kostnadskalkylen för vistelsen. Priset på rummen vi har bott i har varit detsamma som den estimerade kostnaden i resekalkylerna. Angående Rom har riksdagens resebyrå föreslagit 3 olika förslag för enkelrum: jag har aldrig valt ett dyrare alternativ, den så kallade sviten var ett enda rum.

Varför har du lämnat flera olika versioner?

– Jag har svarat på ett stort antal frågor. Jag har gjort fel, inklusive att jag inte säkerställde att alla detaljer blev rätt från början. Det var mitt ansvar. Jag borde ha säkerställt att alla detaljer blev rätt från början. Men felet har retts ut och är korrigerat.

ARTIKELN HANDLAR OM