Håkan Juholt slår ifrån sig – igen

Dementerar att han
blivit varnad 2009

Trycket är hårt och stödet rekordlågt.

Nu slår Håkan Juholt ifrån sig – och dementerar att han fick en varning 2009.

– Det är en lögn, säger Juholt till TT.

Efter den panikinsatta presskonferensen i fredags har Håkan Juholt inte mer velat att kommentera Aftonbladets avslöjande om bluffen med bostadsbidraget.

Förrän nu.

På sin officiella Facebooksida har den socialdemokratiske partiledaren lagt ut ett inlägg där han återigen försöker förklara missen som gjort att han tvingas betala tillbaka 160 000 kronor.

Skrev med mobilen

”Jag har sedan 1994 lämnat alla uppgifter skriftligen till Riksdagen som ersätter för dubbelt boende. Mitt hem är i Oskarshamn. Jag har varit säker på att jag gjort rätt. Ingen har sagt att jag gjort fel”, skriver Juholt på Facebook.

Aftonbladet kunde i lördags avslöja att han varnat om sina regelvidriga ersättningar redan våren 2009. Då ska partitjänstemän ha upptäckt att han tog full ersättning för lägenheten trots att han delade den med sin sambo och meddelat honom.

I en intervju med nyhetsbyrån TT på söndagen dementerar Juholt uppgiften.

– Det är en lögn, säger han.

Skrev med mobil

Inlägget på Facebook skrev han via sin mobiltelefon vid 22-tiden på lördagskvällen.

”För en mån sedan fick jag besked att jag gjort fel. Sedan dess har jag gjort allt jag kan för att göra rätt, men förgäves. Igår sa Riksdagen att de inte hade ngt krav på mig. Väldigt förvirrande, trots det betalade jag det kvällstidningarna tyckte jag borde göra”, fortsätter S-ledaren.

Ville inte lura

Han avslutar sitt inlägg med att än en gång bedyra sin oskuld:

”Jag har aldrig försökt lura någon. Är inte felfri alls, men just i den här frågan har jag hela tiden försökt göra rätt.”

I dag ångrar Juholt det han skrev på Facebook i en intervju med TT.

TT: Det är alltså rapporteringen kring dina felaktiga bidrag, och i inte felaktigheten i sig, som gjort att du återbetalar beloppet?

– Nej, självklart inte. Hade jag själv eller riksdagsförvaltningen kommit fram till att detta inte var rätt, hade jag självklart korrigerat det omedelbart.

Om sina rader på Facebook, säger han lite skamset:

– Det var dumt.

TT: Hur känns det att vissa fäster en girighetsstämpel på dig?

– Det förstår jag. Och jag är väldigt ledsen för att ha gjort människor besvikna.

Inlägget kom samma dag som en undersökning visar att förtroendet för partiledaren har rasat efter skandalen.

52 procent av svenskarna har lågt eller mycket lågt förtroende för honom, visar en undersökning som TV 4 låtit göra. I mars var siffran 36 procent.

Publisert: