M-förslag får Sjöstedt att se rött

Av: Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: LOTTE FERNVALL
Jonas Sjöstedt (V)

Moderaterna vill begränsa rätten till välfärd för personer med tillfälliga uppehållstillstånd, till exempel ifråga om icke akut sjukvård.

Det får V-ledaren Jonas Sjöstedt att se rött.

– De använder flyktingar som murbräcka mot välfärden, säger han.

Stefan Löfven framhåller i sin tur att situationen i höstas inte var hållbar.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra och partiets ekonomiska talesperson Ulf Kristersson skriver på DN Debatt i dag. Man menar att S/MP-regeringen underskattar de utmaningar som den svenska ekonomin står inför och föreslår därför en rad åtgärder. Bland annat framhåller M-företrädarna att man vill se över rätten till välfärdstjänster och ersättningar för personer med tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige.

Kan handla om icke akut sjukvård

Något färdigt svar på vilka tjänster och ersättningar det kan handla om har man inte, enligt Ulf Kristersson:

– Det måste man analysera noga innan man börjar precisera det, vi har inte de svaren ännu. Det kan vara icke akut sjukvård till exempel men det kan också finnas andra välfärdssystem som man kan koppla tydligare till att man jobbar och tjänar pengar eller bor här permanent som medborgare. Där får man pröva sig fram, säger han till Aftonbladet.

Ulf Kristersson framhåller att det förs en liknande diskussion runt om i Europa, bland annat i Storbritannien och Tyskland. Och menar att dagens situation, där det kommit över 160 000 asylsökande till Sverige under förra året, ställer nya krav.

– Det är en debatt vi behöver föra här också och jag tror att det är en diskussion som de flesta är öppna för att principiellt resonera kring. Vill vi värna den svenska välfärdsmodellen som den är, då kan vi inte utsätta den för orimliga kostnadsökningar.

Sjöstedt: De utnyttjar flyktingsituationen

M-företrädaren hoppas att övriga politiska partier ska vilja diskutera frågan och inte slå igen dörren direkt.

Från Vänsterpartiet kan han dock inte räkna med något stöd. Partiledaren Jonas Sjöstedt slänger igen dörren – med en rejäl smäll.

– Det M gör är att man använder flyktingar som murbräcka mot välfärden. Man säger att några grupper i samhället inte ska ha tillgång till sjukvård till exempel. Då undrar man vilka som ska stå näst på tur att inte ha rätt till välfärd. Unga? Pensionärer? Det är skamlöst att använda människor på flykt på det här sättet, säger han.

– Det här handlar i grunden om att M söker sätt att angripa välfärdssamhället på. Nu är det flyktingar som är deras redskap för att kunna göra det.

Jonas Sjöstedt hoppas att regeringen kommer att sätta ned foten mot M i frågan.

– Samtidigt är jag lite orolig. I migrationsöverenskommelsen gick regeringen med på M:s krav att undergräva arbetsrätten, koppla ihop möjligheten att få stanna i Sverige med ett jobb vilket leder till att man kan bli utnyttjad på arbetsmarknaden.

Statsministern: Inte hållbart

Statsminister Stefan Löfven fick frågor om M-förslaget under det pågående mötet i schweiziska Davos. Så här säger han:

– Den situation som uppstod under hösten var inte hållbar, inte heller för välfärden. Regeringen gör därför det som krävs för ett hållbart mottagande. Det är nog varken första eller sista gången som Moderaterna kommer med förslag om försämringar i välfärd, sjukförsäkringar eller arbetsvillkor.

Publicerad:

LÄS VIDARE