Allianskravet: Skicka Gripenplan mot IS

avOlof Svensson

1 av 3

Alliansen pressar regeringen om vad Sverige ska bistå Frankrike med i kampen mot IS.

Partierna har lagt fram ett gemensamt krav och enligt vad Aftonbladet erfar handlar det om att skicka Jas Gripenplan för spaning.

Företrädare för regeringen och de borgerliga partierna träffades i dag för nya överläggningar om vad Sverige ska hjälpa Frankrike med i kampen mot IS.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har Allianspartierna lagt fram ett gemensamt krav – att Sverige bistår med Jas Gripenplan för att utföra spaningsuppdrag.

Vill ha hjälp med spaning

Samtalen mellan regeringen och de borgerliga partierna har hållits kontinuerligt i över två veckors tid. Sedan tidigare är det känt att Frankrike vill ha hjälp med bland annat logistikstöd, transportstöd, insatsen i Mali samt med spaningsinsatser.

Regeringens representant, Annika Söder, kabinettssekreterare på Utrikesdepartementet, har hittills varit fåordig om vad som sagts på mötena.

– Samtalen fortsätter och när vi kommit fram till något så kommer vi berätta det för Frankrike först, sa hon efter överläggningar i torsdags.

Regeringskälla: Förvånande

Regeringen har tidigare lyft fram andra hjälpinsatser än spaningsplan, som att avlösa franska trupper i Mali och humanitära åtgärder. Däremot har Kristdemokraterna varit tydliga med att man vill skicka Gripenplan. Enligt en regeringskälla är vändingen från övriga Allianspartier förvånande.

– Det är lite överraskande att Kristdemokraterna styr Moderaterna i den här typen av viktiga frågor för Sverige, säger källan och fortsätter:

– Det vi erbjuder Frankrike har efterfrågats av Frankrike och det är det centrala i den här processen. Arbetet fortsätter ännu och är i ett slutskede. Viktigt att försöka nå så bred samsyn som möjligt i den här typen av frågor. Det hoppas vi kunna åstadkomma. Då är det bra om man inte ägnar sig åt ultimatum som somliga gör. Det inger inte förtroende.

ARTIKELN HANDLAR OM