Mona Sahlins livvakt tillbaka som polis – trots brottsutredning

Utreder nu själv brott ”Folk tycker det är konstigt”

Mona Sahlins livvakt lämnade sitt jobb när skandalen kring miljonlägenheten avslöjades.

Nu är han tillbaka på polisen – trots att en förundersökning fortfarande pågår.

– Han arbetar med utredningsarbete, säger Peter Ågren, chef på polisområdet där mannen arbetar. 

Livvakten specialrekryterades av Mona Sahlin i januari 2015. Sahlin, som då var nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, ringde själv polisen och bad om att livvakten skulle få tjänstledighet för att arbeta hos henne.

När härvan om lägenhetsaffären och det falska intyget nystades upp i början av maj i år valde Mona Sahlin att avsluta sitt uppdrag. Sahlin hade enligt Expressen skrivit ett tvivelaktigt intyg att livvakten tjänar 120 000 kronor i månaden. Intyget användes när mannen ville köpa en exklusiv lägenhet för 10 miljoner i området Solsidan i Saltsjöbaden utanför Stockholm.

Uppgifterna ledde till att åklagare inledde en förundersökning om Sahlins och livvaktens agerande. I samma veva valde även livvakten att avsluta sitt uppdrag åt Sahlin och återgå till sin tjänst hos polisen.

– Han var tjänstledig hos oss. När han avbröt uppdraget hos Mona Sahlin kom han relativt omgående tillbaka till oss, säger Peter Ågren, chef på polisområdet där mannen arbetar.

Intern kritik

Livvakten arbetar med jourutredningar – något som andra polisanställda enligt uppgift till Aftonbladet reagerat på.

– Kollegor tycker det är konstigt att han sitter och utreder brott samtidigt som förundersökningen pågår, säger en polisanställd som vill vara anonym.

Anders Jakobsson, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, leder förundersökningen om lägenhetsaffären. Han betonar att ingen person ännu delgivits misstanke om något brott.

– Vi har hämtat in uppgifter och jag väntar på ytterligare material. Vi ska fortsätta analysera det innan vi tar ställning till om någon ska delges misstanke eller om ärendet ska skrivas av, säger han.

De brott som utreds är osant intygande eller, i livvaktens fall, brukande av osant intygande.

– För att det ska föreligga brott krävs att det är gjort med uppsåt, det är för tidigt att säga hur det har gått till i det här fallet, säger Anders Jakobsson.

Har hanterats av internutredare

Peter Ågren på polisen säger att han inte har någon direkt insyn i förundersökningen.

– Vi har fört en dialog med vår interna utredningsavdelning som säger att han inte delgivits misstanke. Då kan vi inte behandla honom på något annat sätt än som en vanlig medarbetare.

Men är det lämpligt att han arbetar på polisen när det pågår en förundersökning?

– Det beror på vad utredningen omfattar. Jag har inte hela den insynen utan har varit i kontakt med internutredarna. Jag har fullt förtroende för att de talar om för oss om det är något vi behöver veta för att vi ska kunna fatta våra beslut.

Hur kommer ni resonera om åklagare väljer att delge honom misstanke?

– Då kommer vi får göra en ny bedömning.

Publisert: