V-politiker spred rasism - tvingas ta timeout

avOlof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh spred högerextrem propaganda och tvingades be Vänsterpartiet om ursäkt.

Nu tar hon en paus från sitt utåtriktade politiska arbete under maj månad.

– Hon behöver kliva tillbaka för att visa respekt för de som drabbats och för att ge partiet möjlighet att börja återbygga förtroendet hos alla de människor som är upprörda och sårade, säger Aron Etzler, partisekreterare.

Foto: RIKSDAGEN
Amineh Kakabaveh.

Aftonbladet skrev i förra veckan om att den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh delat en film av högerextrema gruppen Nordisk Ungdom där somalier målas ut som våldtäktsmän och tjuvar.

Partiledningen reagerade kraftfullt och Amineh Kakabaveh tvingades be om ursäkt. Hennes förklaring var att hon trodde det var material från SVT hon delade.

I dag gick Amineh Kakabavehs eget distrikt, Storstockholm, gått ut och sagt att man saknar förtroende för henne.

"När så en av våra högsta folkvalda, en riksdagsledamot från vårt eget distrikt, går ut och öppet sprider och försvarar rasistisk propaganda blir det omöjligt för oss att vara trovärdiga som antirasister. Det skadar vårt förtroende som parti", skriver distriktet i ett pressmeddelande.

Inte längre förtroende

Det fortsätter:

"Antirasism måste alltid vara konsekvent. Oavsett vilka problem vi vill peka på får vi aldrig göra det på bekostnad av de människor vi företräder. Vi får aldrig bidra till att sprida rasistiska stereotyper, grova generaliseringar och rena lögner. Inte som vänsterpartister. Det är mot allt vi står för. Vi har därför inte längre förtroende för Amineh Kakabaveh som företrädare för partiet och som riksdagsledamot för Storstockholmsdistriktet."

Det står nu klart att Kakabaveh och Vänsterpartiet är överens om att hon ska ta en paus från sitt utåtriktade politiska arbete under maj månad.

– Jag inser att min ursäkt inte har uppfattats som uppriktig av de som har drabbats av mitt agerande. Jag är mycket ledsen för det och vill nu i samarbete med mitt parti göra allt som krävs för att återskapa förtroendet för Vänsterpartiet som den starka rösten mot rasism och islamofobi och hos de som känner sig drabbade av mitt misstag, säger Kakabaveh i ett pressmeddelande.

”Hon behöver kliva tillbaka”

Hon fortsätter:

– Jag tar därför en paus från mitt utåtriktade politiska arbete och lägger min kraft på att reda ut den här situationen på bästa sätt för alla berörda.

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler säger att det är bra att man är överens.

– Hon behöver kliva tillbaka för att visa respekt för de som drabbats och för att ge partiet möjlighet att börja återbygga förtroendet hos alla de människor som är upprörda och sårade, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM