Lööf om kritiserade domen: ”Dessa värderingar har ingen plats i vårt parti”

Nu kommenterar partiledaren Annie Lööf för första gången de två centerpartistiska nämndemännens agerande i den kritiserade domen i Solna tingsrätt.

”Dessa värderingar har ingen plats i vårt parti. C:s politik bygger på alla människors lika rätt och värde, och likhet inför lagen”, skriver Lööf på Twitter.

Under måndagsförmiddagen meddelar partisekreterare Michael Arthursson att partiet inlett en uteslutningsärende mot nämndemännen Ebtisam Aldebe och Hasan Fransson. De två har i ett misshandelsmål där en man stod åtalad för att ha misshandlat sin fru velat att mannen skulle frias, bland annat med hänvisning till att kvinnans berättelse inte är trovärdig för att hon inte grät när hon lämnade sin berättelse och att det inte är troligt att mannen är skyldig i och med att han är från en ”bra familj”.

Lööf: ”Hårresande resonemang och värderingar”

Kritik har kommit både internt från c-ledamöter i riksdagen och från andra partier. Solna tingsrätt har inlett Nu kommenterar partiledaren Annie Lööf domen.

”Förfärlig dom i Solna. Hårresande resonemang och värderingar som inte platsar i en rättstat. Dessa värderingar har ingen plats i vårt parti. C:s politik bygger på alla människors lika rätt och värde, och likhet inför lagen. På morgonen har vi aktualiserat uteslutningsärenden.”

Cheflagmannen i Solna tingsrätt har tidigare under måndagen meddelat att man nu kallar till sig nämndemännen från skandaldomen.

”Borde fattat beslut långt tidigare”

Partisekreterare Michael Arthursson menar att det finns anledning för partiet att vara självkritiskt kring Ebtisam Aldebe, som även tidigare kritiserats för sina åsikter, då hon sagt till SVT att svenska lagar bör anpassas för muslimer som lever i Sverige, till exempel gällande skilsmässa. Hon ville även att den svenska arvsrätten skulle anpassas efter muslimsk sed.

– Det är väldigt dåligt att hon fått verka inom partiet när hon gett uttryck för sådana åsikter. Man borde fattat beslut långt tidigare om att hon inte ska representera Centerpartiet i något sammanhang, säger Arthursson.

Magnus Persson, Centerpartiets starke man i Solna säger till Aftonbladet att han står bakom Michael Arthurssons uttalande.

Aftonbladet söker Annie Lööf.

Publisert:

LÄS VIDARE