L och M kräver: Dra tillbaka barngifte-broschyren

Av: Jonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Dra tillbaka broschyren om barnäktenskap.

Det kräver nu både Liberalerna och Moderaterna.

– Man tar sig för pannan. Det är en oacceptabel flathet i inställningen till barnäktenskap, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Broschyren ”Information till dig som är gift med ett barn” har väckt stark kritik hos många politiker. Tonen i broschyren, med formuleringar som att ”det är olämpligt att ni bor tillsammans om barnet är under 15 år”, har fått många att reagera kraftfullt.

Såväl Liberalerna som Moderaterna kräver nu att foldern dras tillbaka.

”Tar sig för pannan”

– Man tar sig för pannan. Det är en oacceptabel flathet i inställningen till barnäktenskap. ”Information till dig som är gift med ett barn” - det låter ju som det är en turistbroschyr, säger Jan Björklund till Aftonbladet.

Han tycker att det stora problemet med foldern är att den sänder dubbla budskap.

– Till exempel att socialtjänsten ”kan” komma att föreslå att de inte ska bo tillsammans. När man läser det är det ingen som uppfattar att vi har en sträng syn på barnäktenskap. Mitt krav är att den här informationsfoldern måste dras tillbaka av Socialstyrelsen.

”Ska inte placeras tillsammans”

Jan Björklund säger att äktenskap med underåriga inblandade ska upplösas.

– Det ska inte gälla juridiskt i Sverige. Och man kan inte acceptera att de placeras tillsammans, som att de är ett par.

Även om de har barn?

– Ja, vi accepterar inte att 14-åringar tvingas in i äktenskap, oavsett om de har barn eller inte.

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, menar att regeringen måste gå ut och vara väldigt tydliga i frågan om barnäktenskap.

– Vår äktenskapsbalk förbjuder äktenskap mellan personer som är minderåriga. Det kan inte framställas som att det handlar om CSN-frågor eller ”nu ska du börja förskolan”.

– Jag tycker broschyren är undermålig. Regeringen bör väldigt tydligt tala om var de står i den här frågan, det är regeringen som styr sina myndigheter - de lever inte sitt eget liv i Sverige, säger Tobias Billström.

Publicerad:

LÄS VIDARE