Socialdemokraterna

S-talesperson: Avtalet förbättrar inte möjligheten att få bostad

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Många socialdemokrater ogillar starkt den fria hyressättningen som regleras i Januariavtalet.

Men reformen ska genomföras.

– Vi tror inte att avtalet förbättrar möjligheten att få en bostad, men självklart ska det hedras, säger Johan Löfstrand (S).

Utredningen om en reformerad hyresmarknad skulle redan ha varit igång.

Enligt Aftonbladets källor är en förklaring att partierna i Januarisamarbetet, regeringen samt Centerpartiet och Liberalerna, inte kan enas om vad man vill titta på.

Andra menar att det framför allt handlar om osämja inom Socialdemokraterna.

Att genomföra fri hyressättning, vilket varit ett krav framför allt från Liberalerna, är allt annat än populärt i S. Många ser det som en öppning för marknadshyror som riskerar att leda till kraftigt höjda hyror och ökad segregation.

Johan Löfstand, gruppledare i civilutskottet (S).

Mer för utsatta grupper

Riksdagsledamoten Johan Löfstrand, bostadspolitisk talesperson (S), slår fast att Januariavtalet kommer att följas. Men han tror inte att det är lösningen på bostadsmarknadens problem.

– Det är väldigt viktigt att vi fick igenom ett januariavtal. Det innebär att vi kan fortsätta att genomföra ett antal viktiga socialdemokratiska reformer, men de delar som rör förändrad hyressättning, de delarna är vi inte för. Vi skulle vilja se andra åtgärder istället, säger han.

Det handlar till exempel om att underlätta så att även grupper som i dag har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden kan göra det.

– Vi tror inte att en friare hyressättning på något sätt kommer att förbättra möjligheten för människor att få en bostad. I stället måste vi jobba mer aktivt för att det ska byggas bostäder som alla har råd att bo i och göra mer för socialt utsatta grupper, så att de ska kunna få en bostad.

Johan Löfstrand tror också att den skatteöversyn som nämns i Januariavtalet kan leda till de förändringar som bostadsmarknaden behöver.

– Vi skulle kunna genomföra förändringar som kan förbättra likvärdigheten mellan olika upplåtelseformer och få till en bättre fördelningspolitisk profil än i dag, säger han.

Robert Hannah (L).

Underlättar nybyggen

Liberalernas bostadspolitiska talesperson Robert Hannah är dock övertygad om att en fri hyressättning, där fastighetsägarna själva sätter hyrorna i jämförelse med andra likartade bostäder, skulle öppna upp hyresmarknaden.

Bland annat menar han att det skulle underlätta för byggare att uppföra nya lägenheter när man vet vilka priser man kan kalkylera med. Vilket skulle leda till ökat byggande och fler lägenheter att tillgå.

– Vi vill att det dels ska gå att snabbt få fram en hyresrätt för den som behöver, även i Stockholm, Göteborg och Malmö. Och också underlätta för dem som inte får en bostad i dag. Det jobbar vi aktivt med, säger Robert Hannah.

Han påminner om att stora företag som Spotify tidigare sagt att de kan tvingas utomlands, för att det inte finns lägenheter att tillgå för deras nyanställda.

– Vi vill att företag som Spotify, Google och Klarna ska välja att investera i Sverige.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Innovativt tillbygge i Alby, hur en fyra blir en femma med tillbygge på taket.
Publisert:

LÄS VIDARE

Löfvens nya huvudvärk – interna bråk om hyresutredning

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraterna

Johan Löfstrand

Robert Hannah

Bostadspolitik